Acceptabele
Acceptabel. Dat je doel acceptabel is, is vooral belangrijk als je met anderen samenwerkt. Iedereen die bij het doel betrokken is, moet ermee akkoord gaan. Als je alleen werkt, ben jij de enige die achter het doel moet staan.
Een acceptabel doel houdt in dat het doel logisch is ontstaan uit je werkzaamheden en waar jezelf én je collega's/manager helemaal achter staan. Het moet niet zomaar uit de lucht komen vallen, zeg maar. Je moet iets hebben aan je doel!
Stap 4: Realistisch, oftewel haalbaar. Het doel moet haalbaar zijn doordat het plan ervoor uitvoerbaar is en de inspanningen aanvaardbaar zijn. De personen die het doel moeten realiseren, moeten in staat zijn en over de middelen beschikken om het doel te behalen.
Volgorde Betekenis 'A' en 'R' (Engels versus Nederlands)
In het Engels is: De 'A' van SMART, "Achieveable", wat "haalbaar" betekent. De 'R' van SMART is "Relevant", wat dezelfde betekenis als het Nederlandse woord "relevant" heeft.
Een SMART-doel omvat vijf elementen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. SMART-doelen zijn dus concrete en helder geformuleerde doelen. Ze laten je toe naar een doel toe te werken en je kunt ook meten of de doelen worden behaald.
Een voorbeeld van een persoonlijk SMART doel zou kunnen zijn: Specifiek: “Ik wil mijn fysieke fitheid verbeteren.” Meetbaar: “Ik wil mijn 5 kilometer looptijd verbeteren van 35 minuten naar 30 minuten in de komende 6 maanden.” Acceptabel: “Ik ga drie keer per week hardlopen en volg een specifiek trainingsschema.”
Doelen SMART formuleren met de SMART methode
Specifiek: wees zo gedetailleerd en specifiek mogelijk, meetbaar: maak het doel meetbaar met KPI's en data analyse, acceptabel: maak het doel acceptabel voor alle betrokkenen, realistisch: zorg dat het doel echt haalbaar is, en tijdgebonden: stel een concrete deadline.
De Amerikaanse schrijver en hoogleraar management Peter Drucker introduceerde de SMART-methode in de jaren '50 van de vorige eeuw.
Leer er meer over met deze hulpmiddelen. SMART is de afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Na het globale eerste idee is het zaak om kwalitatief en zo mogelijk kwantitatief, verder te onderzoeken of de aannames kloppen die tot dan gedaan zijn.
SMART is een methode om doelstellingen te definiëren en er richting aan te geven om zo de haalbaarheid hiervan te verhogen. Het betreft een afkorting die staat voor Specific (Specifiek), Measurable (Meetbaar), Acceptable (Aanvaardbaar), Realistic (Realistisch) en Time-bound (Tijdgebonden).
Het is belangrijk dat je je leerdoelen SMART ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden kunt maken.
De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang. Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden.
Positief wil zeggen dat je je doelen positief formuleert. Het positief formuleren van je doelen is belangrijk omdat je doel daardoor een stuk fijner klinkt, en mensen helpen jou liever met een positief doel. Bovendien is een negatief geformuleerd doel precies dat: negatief.
De SMART methodiek kan je helpen om in actie te komen. Maak jouw wens SMART: Specificeer: wat voor woning wens je of waar zou je willen wonen? Meetbaar: hoe is te meten of je de doelstelling haalt?
Doelen stellen is een absolute must voor mensen die succes willen, doelen willen behalen en blijvend geluk willen creëren in hun leven. Zonder duidelijke doelen krijgt je in leven geen richting en weet je niet waar je bent of wilt zijn. Het overgrote deel van de mensen stelt zichzelf überhaupt geen doelen.
Specifiek. De S van SMART staat voor specifiek en dit geeft aan dat een doelstelling specifiek moet zijn. Dit wil zeggen dat het duidelijk moet zijn wat de doelstelling precies inhoudt. Het 'wie – wat – waar – hoe – waarom' moet helder kunnen worden beantwoord.
Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.