Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Dit stukje genetisch materiaal is specifiek voor SARS-CoV-2 virus. De test kan dus geen positief resultaat geven bij andere virussen, zoals bijvoorbeeld een griepvirus of andere verkoudheidsvirussen.
Je moet niet in isolatie. Let op : een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100% betrouwbaar. Als de symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een PCR- of RAT-test nodig is.
U gaat hiervoor vanaf die datum naar een commerciële testaanbieder. Na een positieve zelftest gaat u niet naar de huisarts (of GGD) voor een bevestiging of NAAT-test (zoals PCR of TMA). U kunt geen herstelbewijs halen bij uw huisarts.
Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten. Tot nog toe was het advies aan mensen met corona-gerelateerde klachten om zich te laten testen bij de GGD.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023.
Geschikte zelftesten hebben CE-logo
Op de verpakking van de zelftest moet een CE-markering staan. Met daarachter een getal van 4 cijfers. Deze testen zijn door professionele keuringsinstanties veilig bevonden en goedgekeurd om zelf te gebruiken.
De meest voorkomende klachten die bij het coronavirus passen, zijn ook klachten die bij verkoudheid en griep horen: koorts of verhoging, een droge hoest en vermoeidheid. Andere symptomen zijn verkoudheidsklachten (keelpijn, niezen en een loopneus.)
Kunnen de testen gebruikt worden om besmettelijkheid aan te tonen? Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit.
Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.
Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten
Hieruit blijkt dat de neuszelftest bij personen die op het moment van testen klachten hebben die passen bij een corona infectie, voldoende gevoelig is. Echter, bij personen zonder symptomen is de zelf afgenomen neustest onvoldoende gevoelig.
Ook de inzet van antigeen sneltesten is dus voldoende effectief om een Corona-besmetting op te sporen vijf dagen nadat iemand in contact is geweest met een besmet persoon, zelfs als men dan nog geen klachten heeft”.
De kans dat je anderen besmet wanneer je covid-19 hebt, is het grootst in de eerste week dat je klachten hebt. Waarschijnlijk ben je het meest besmettelijk op de dag dat je klachten starten. Vroegtijdige isolatie is dus heel belangrijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn: koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden) hoesten. moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Het kabinet heeft vrijdag 10 maart 2023 de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen, en hoeven – als ze corona hebben maar zich niet ziek voelen – niet meer verplicht thuis te blijven maar kunnen, in overleg met hun werkgever, naar het werk.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.
Laat precies 4 druppels op het veld vallen. Knijp hiervoor zo nodig voorzichtig in het buisje. Opmerking: u kunt ook doorgaan met de test als u per ongeluk 5 druppels heeft aangebracht.
Een resultaat van een zelftest moet niet bevestigd worden door een RT-PCR test of door een RAT uitgevoerd door een zorgverlener. Als het resultaat positief is moet de persoon in isolatie gaan en de geldende maatregelen volgen.
Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Bij de C en de T staat een streepje. De uitslag is ook positief als de streepjes heel licht roze zijn.