"Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee." Melk en suiker? "Suiker onderdrukt de smaak.
De 'trektijd' die op de verpakking staat, is er dus niet voor niets. Dat deze verschilt, heeft te maken met de smaakstoffen en grootte van de theeblaadjes. Hoe kleiner de blaadjes, hoe sneller de geur, smaak en kleur verspreid wordt. Maar de kleinere blaadjes zijn vaak wel van lagere kwaliteit en minder smaakvol.
De theezakjes zullen vocht absorberen en voorkomen dat de ramen beslaan. Tot slot kan een theezakje ook helpen om vieze geurtjes uit de auto te verwijderen. Je kunt het theezakje bijvoorbeeld in het dashboardkastje leggen om eventuele nare geurtjes te absorberen.
Thee-expert Amanda Yiu geeft nog een extra tip om theezakjes langer mee te laten gaan: “U kunt een theezakje meer dan 1 keer gebruiken. Dan moet u het wel bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak,” legt Yiu uit aan Libelle.nl.
Bij het zetten van thee moet je niet alleen op de juiste hoeveelheid en temperatuur letten. Ieder type theesoort vraagt een andere trektijd. Het is belangrijk om je nauwkeurig aan de trektijd te houden. Een te lange trektijd leidt tot een bittere of overweldigende smaak.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
De thee heeft niet voldoende tijd en kans gekregen om jouw kopje thee van de juiste smaken te voorzien. De thee te snel verwijderen, resulteert veelal in een slappe en smaakloze thee. Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt.
Doordat je het theezakje aansteekt verwarmd het vuur de lucht boven het zakje. Warme lucht is lichter dan koude lucht. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom naar boven. Het theezakje is zo licht dat het met de warme lucht mee omhoog stijgt.
En niet alleen groene thee, eigenlijk alle soorten thee bevatten voedingsstoffen die hartstikke goed zijn voor je planten. Daarnaast bevat een theezakje ook bepaalde zuren die het ontbindingsproces versnellen. Je composthoop is dus sneller bruikbaar als je er theezakjes bij doet!
Bedorven thee
Laat je de thee echt jaren en jaren in de kast staan, dan kun je het beter niet meer gebruiken. Thee kan op een gegeven moment bederven. Dit is te zien aan een laagje olie dat op het water komt drijven. Zie je dat, drink de thee dan liever niet meer op.
'Bij het eruit halen komt de volle zwaarte van het theezakje aan het touwje te hangen, en wordt het uitgerekt. Omdat er windingen in het touwtje zitten, gaat het theezakje dan vanzelf draaien. IJsbrand Velzeboer verduidelijkt verder dat de aard van het theezakjesgaren eveneens een rol speelt.
Uitvinding van het theezakjes was toevallig
Er was in Amerika een groothandelaar genaamd Thomas Sullivan en hij bedacht in 1903 bij toeval het theezakje. De handelaar verstuurde wel vaker thee, maar hij stopte de theebladeren normaal gesproken in kleine blikjes.
Volgens de voedingsdeskundige is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit.
Zelfs de meest goedkoopste theezakjes kun je ook gewoon gebruiken om koude drank te maken. Dit hoef je ook niet eens te laten trekken in kokend water en af te laten koelen, de meeste infusie-thee ( dus thee zonder thee ) kun je gewoon laten trekken in koud water, op EXACT DEZELFDE MANIER als Lipton ons instrueert.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima.
Hoewel sommigen het misschien al jaren - al dan niet stiekem - deden, is het voortaan officieel toegestaan: koffiepads en theezakjes weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Amanda gaat verder: "Als je het schoon, afgesloten en koel bewaart, kan een theezakje binnen een paar uur opnieuw worden gebruikt. Daarna zitten er veel bacteriën op." Na een paar uur is het dus toch beter om een nieuw zakje te pakken.
Losse thee is gezonder
In theezakjes in de supermarkt gaan veel goede stoffen van de thee verloren tijdens het verwerkingsproces. Zo heeft losse thee veel meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen dan thee in zakjes.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
Leg het zeefje of je theezakje in het kopje. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
Ochtendthee kan bijvoorbeeld een zwarte thee zijn, maar ook groene, witte of oolong-thee. Matcha, Earl Grey, Pu-Erh, Yerba Mate of zelfs Kombucha. Thee wat goed gaat met melk is bijvoorbeeld Breakfast Tea of Masala Chai.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem. Smaken verschillen, maar met deze kruiden zit je hoe dan ook safe! Kortom: thee drinken voor het slapen gaan, is alleen een goed idee als je de juiste theesoort kiest.