Door zout te strooien houdt Rijkswaterstaat onze wegen begaanbaar bij vorst, ijzel en sneeuw. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. De weg wordt minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Dat is een feit.
We bestrijden wintergladheid door zout te strooien. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel.
Strooien met keukenzout of regeneratiezout, kan dat? Jazeker kan dat. De beste manier is om hier eerst pekel van te maken. Pekel is NaCl (zout) met water.
Het is belangrijk preventief te strooien, dus nog vóór het glad wordt. Op die manier kan men een permanente veiligheid van de weg garanderen én houdt men het zoutverbruik in de hand.
Door de warmte gaat de weg plakken, laten de steentjes los en komen er zwarte rijsporen. Door zout te strooien willen we dat voorkomen.
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd.
U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.
Kun je keukenzout in plaats van strooizout gebruiken? Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Remmen. De beste manier om bij gladheid te remmen is door de motor terug te schakelen naar een lagere versnelling. Rijd je een ABS dan moet je zowel je rem als je koppeling tegelijk intrappen. Mocht je tijdens het remmen rare geluiden hoor of je rempedaal voelen trillen dan hoeft je niet te schrikken.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Bij ijzel geldt hetzelfde als bij ijs qua bestrijding, het strooien van zout. Sneeuw: neerslag in de vorm van kristallijn bevroren water. Sneeuw leidt niet direct tot gladheid (wel tot lastig fietsen).
IJzel ontstaat bij neerslag, die bevriest op het moment dat het de bovenleiding raakt en zo een ijslaag vormt. Daarnaast heb je ook rijp, dit zijn kleine condensdruppeltjes die zich hechten aan de bovenleiding en zo een laagje vormen. Wanneer het vriest en de lucht vochtig is, is er kans op ijsvorming door rijp.
IJzel vormt zich meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer op honderden meters hoogte zachte lucht binnenstroomt. De regen koelt in de lager gelegen vrieslucht af tot onder het vriespunt. Zodra het op de grond of op voorwerpen valt, bevriest het direct tot een helder ijslaagje.
De strooiwagens worden geladen met een mengsel van pekel (zout water) en zout. Het smeltpunt van zo'n mengsel ligt ongeveer 10 graden lager dan dat van water. Bij een temperatuur van min 5 graden is een kilo strooizout nodig om 11,5 kilo ijs te laten smelten.
En daar is strooizout voor gemaakt. Het zout tegen onkruid bestaat echter voor het grootste gedeelte uit grof steenzout. Dit specifieke zout lost langzaam op.
Steenzout is zeer grof en ongeveer 10 keer harder. Hierdoor lost het langzamer op dan strooizout en heeft het een langdurige werking. Daarnaast is steenzout een duurzamere oplossing dan vacuümzout. Dit fijne wegenzout is meer belastend voor het milieu door het ontginningsproces.
Onkruid verdelgen met bodembedekkers
Dan kunt ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid. Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken. U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren. Zout is ook zeer geschikt als onkruidbestrijding op verhardingen, strooien bij vochtig groeizaam weer op uw verharding geeft het beste resultaat.
'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.