Werp je aasvis in met een zijwaarts zwiepje, zodat de haken mooi in de aasvis blijven zitten. Een dood aas montage kun je heel basic houden. Schuif een wartellood van 30-50 gram en daarna een kraal op de hoofdlijn. Aan het uiteinde knoop je een stevige speldwartel, waarna je de takel aan de speld monteert.
Of je kiest bij grote aasvissen voor twee dregjes die je aan de zijkant van de aasvis prikt. In dit laatste geval doe je er wel goed aan om met elastiek of bindgaren je onderlijn op de aasvis vast te binden nadat je de dregjes hebt geplaatst. Je wikkelt het elastiek/bindgaren dan om de onderlijn en de aasvis heen.
Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt. Vis je op de bodem? Dan is het aan te raden om een takel (haakmaat 4/6/8) in te zetten.
Snoekvissen levend aas techniek
De kern van het snoekvissen met levend aas is dat je de aasvis aan je haak bevestigt die vervolgens onder aan een snoekdobber komt te hangen. De aasvis zwemt onder de snoekdobber rondjes of zwemt er kleine stukjes mee weg. Snoek zal op een gegeven moment de aasvis zien en toeslaan.
In de regel geldt dat je minimaal met 30/00 gevlochten lijn of 20/00 gevlochten lijn moet vissen in een obstakelvrij water. Zijn er veel obstakels en mosselbanken in het water, is het zinvol te kiezen voor 35/00 nylon of 25/00 gevlochten lijn.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft.
Dood aas wordt door de meeste vissers als een typisch winteraas gezien en dat is eigenlijk zonde. Ook in de zomer kan je prima snoekbaarzen met een klein dood visje of met een stukje vis. Omdat de snoekbaars in de zomer jachtlustig is worden de beste resultaten geboekt met dood aas dat wat in beweging wordt gebracht.
Er zijn diverse soorten levend aas. Regenwormen worden het meest gebruikt. Daarnaast worden er soms ook insecten als krekels, meelwormen, sprinkhanen, wasmotten, dauwwormen, vliegen + de larven hiervan en maden gebruikt. Zelfs de de verpopte versie Caters kan gebruikt worden.
Apotheker stelde gisteren bij de aankondiging van de maatregel dat voldoende is aangetoond dat het welzijn van dieren te veel wordt aangetast door het gebruik als levend aas. Hij wijst er op dat weliswaar niet is aangetoond dat vissen pijn kunnen voelen, maar wel dat vissen vatbaar zijn voor stress.
Ze bereiken maximaal een lengte van ± 30 cm. De Winde of windvoorn komt voor in stilstaand en langzaam stromend water. Ze bereiken maximaal een lengte van ± 80 cm en een maximumgewicht van meer dan 4 kg. De voorns staan bekend als uitstekende sportvis.
Het meest natuurlijke aas voor het doodaas vissen zijn voorns, deze kunnen in verschillende formaten worden ingezet. Ook zijn kolblei, brasempjes en spiering zeer populair om mee te doodaas vissen op snoek.
De onderlijn en de aasvis liggen daarbij op de bodem. Snoekbaars is een bodemvis dus hier moeten we vissen. Als dood aas kan je een klein visje gebruiken maar de meeste snoekbaars vissers geven toch de voorkeur aan een half visje, en dan met name het staartdeel.
Qua drijfvermogen, kies een dobber van tussen de 20 en 30 gram. Zwaarder is niet nodig, de kans is groter dat de vis daar weerstand van gaat voelen en de aasvis loslaat.
Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt. Leg de vis(sen) in het bakje; De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven. Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
Het doden van een dier blijft voor ons vreemd om te doen. Maar de vissen worden wel op een relatief humane manier gedood: met één klap op de kop. Het is nog altijd diervriendelijker dan de sleepnetmethodes die de visserij gebruikt of het opkweken van vissen in grote bakken.
Methode één: de vis humaan doden met kruidnagelolie. De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
2. maximaal 20 dode ondermaatse baarzen in bezit mag hebben en te vervoeren, voor zover aannemelijk is dat deze als aasvis worden gebruikt. Let op: op grond van voorwaarde 12 in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren mogen er van deze 20 baarzen maar 10 groter dan 15 cm.
In het hoofd van de vis
Daarin wordt keer op keer weer bevestigd dat we deze gewervelde zeedieren, in alle soorten en maten, zwaar onderschatten. De wetenschap bewijst onomstotelijk dat vissen gedachten en gevoel hebben.
Voor het kopen van dood aas bent u bij aasvis.nl aan het juiste adres. Aasvis.nl heeft namelijk een speciaal assortiment aan dood aas. Ons dood aas is door liefhebbers van het vissen of roofvissen geselecteerd. Daarnaast bieden wij nog veel meer voor vissers op roofvissen.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Ook wanneer je weet welk type hengel je nodig hebt, kun je kiezen uit een groot aanbod. Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram kun je kopen voor € 20-, maar ook voor € 200-, terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de hengel.
Vele vissers zullen het met hem eens zijn, snoek doet het aanzienlijk beter als er wat wind over het water staat. De golven die worden gemaakt door de wind breken het licht en daardoor is het voor een snoek moeilijker te zien of ze in de maling worden genomen. Ook brengt wind het water wat in beweging.
Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei ( 29 mei 2023) is het verboden om in Nederlands binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas. Ook voor een aantal vissoorten geldt deze periode in Nederland als gesloten tijd.
Nachtvissen is toegestaan in alle wateren met het symbool 'maantje' in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de VISplanner. Onder 'nachtvissen' wordt verstaan: het vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In natuurgebieden kunnen afwijkende regels gelden!