Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt. Maar één ingrediënt hebben ze echter allemaal gemeen: rijst.
De nummer 1 kon uiteraard niet missen: paella. Als we het over typisch Spaans eten hebben, dan is dit gerecht waarschijnlijk het meest bekend. Het is een rijststoofpot die vaak wordt geserveerd met gamba's, maar ook met kip, konijnenvlees of zelfs slakken.
Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake. Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair. Krijg je al trek?
Spaanse olijfolie, olijven, sangría en wijn inslaan ligt natuurlijk voor de hand. Gebruik om Spaanse wijn te kiezen deze Spaanse wijnwijzer . Maar hieronder hebben we nog 10x originele tips voor Spaanse supermarkt-souvenirs. Veel van die lekkernijen zijn ook heerlijk voor onderweg trouwens.
Spanje is een van de grootste producenten van fruit in Europa en sommige van de meest geteelde fruitsoorten zijn sinaasappels, aardbeien, appels, citroenen, en steenfruit zoals perziken en abrikozen. Sinaasappels vormen een van de belangrijkste fruitteelten in Spanje.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Een van die typische Spaanse dranken is de sangria. Dat is hele andere sangria dan die wij op een zwoele zomeravond bij de Lidl of de Aldi halen. Vaak bestaat Spaanse sangria uit citroen, limoen, rum, suiker, sinaasappel, rode wijn en een beetje sinaasappelsap.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Zonder NIE-nummer is het niet mogelijk om in Spanje een huis te kopen, maar ook zaken zoals internet, elektra, water aanvragen en bijvoorbeeld een auto kopen kunnen niet.
Kruidvat heeft speciaal voor Nederlandse en Belgische vakantiegangers een tijdelijke winkel geopend in badplaats Palamós, aan de Costa Brava. Aan de boulevard kunnen zij terecht voor shampoo, zonnebrand, make-up en andere spullen die de drogisterij in Nederland ook verkoopt.
Getty Images
Spaanse wijn, worst en ham zijn goedkoper dan in Nederland, net als sommige conserven, zoals mejillones (mosselen) en escabeche (zure rode saus). Ook honing en kruiden, zoals saffraan, cayennepeper en paella-kruiden, zijn voordeliger. Typisch Spaans zijn de dulces de convento, zoetigheden uit het klooster.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De meeste Spanjaarden drinken een 'caña', een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een 'clara', een combi van bier en Fanta.
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
Britse burgers kunnen zonder visum maximaal 90 dagen in 180 dagen naar Spanje (en elk land in het Schengengebied) reizen. Dit geldt als u als toerist reist, familie of vrienden bezoekt, zakelijke bijeenkomsten, culturele of sportieve evenementen bijwoont, of voor een korte studie of opleiding.