Zijn zintuigen maken na deze sprong ineens een snelle groei door. Je baby zal merken dat er iets nieuws en vreemds gebeurt in zijn wereld en kan van slag raken. Na het nemen van sprong 1 staat je baby open voor ervaringen en zul je merken dat hij wat gevoeliger is.
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat is de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren.
Stimuleer je baby's sprong
Als je begrijpt wat je kindje doormaakt en wat-ie begint te snappen, kan je 'm ook een handje helpen. Voorbeeld: bij sprong 8 krijgt je baby 'programma's' door als verschonen, de was doen en aankleden. De stappen die je doorloopt bij deze programma's benoemen, vind je baby heel fijn.
Je kunt de lastige fase van sprong 2 herkennen aan dat je baby wat meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Deze lastige fase vindt plaats tussen week 7 en 10. Deze fase van sprong 2 hoeft niet de gehele drie weken te duren.
Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier of vijf weken, maar kan ook drie tot zes weken duren.
Sprongetjes baby herkennen
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt. Veel kleintjes worden 's morgens tussen 6:00 uur en 7:00 uur wakker, waardoor de dag te lang voor ze wordt.
Veel baby's worden niet tijdens een sprongetje ziek, maar er net na. Dat komt doordat je baby dan zo veel te verwerken heeft gekregen, dat hij bevattelijker is voor een ziekte. Hij heeft slecht geslapen, minder goed gegeten en veel stress gehad. Deze ingrediënten zijn natuurlijk hét recept om ziek te worden.
In de tweede sprong komt je baby in de wereld van Patronen terecht. Hij of zij zal na het maken van de sprong niet meer de wereld als één geheel zien, maar zal verschillende patronen gaan ontdekken. Waaronder het ontdekken van de handjes en een hele nieuwe manier van bewegen!
Hoe lang duurt een sprongetje? De eerste 3 sprongen duren 1 tot 2 weken. Daarna duurt een sprong gemiddeld 4 weken. Dit is echt een gemiddelde en het kan dus zijn dat jouw baby de ene keer wat langer of juist korter over een sprong doet dan de andere keer.
Dus pak je kleintje op, knuffel hem, vertel hem dat het zwaar is voor jullie allebei. Mompel in z'n oortje, streel in z'n nekje, kus z'n neusje: alles komt goed. Je doet niks verkeerd als je er voor hem bent. Dat sprongetje gaat weer voorbij – ook al voelt het alsof het nooit meer goed komt.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Je baby is nu 4 weken oud en je kunt steeds meer contact met hem maken. Hij tilt zijn hoofdje al voorzichtig een beetje op, communiceert steeds meer met lichaamstaal en met een beetje geluk trakteert hij je op zijn eerste echte glimlach.
4 maanden: De eerste slaapregressie is voor veel baby's ook meteen de meest heftige. Tijdens deze slaapregressie is je baby 4 maanden oud en verandert de slaapcyclus van je baby permanent. 8 maanden: Veel baby's krijgen rond de 8 maanden oud weer een slaapregressie.
De meeste baby's gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor. Dat verschilt echt per kindje. Wil je meer weten over slaapregressies bij andere maanden, bekijk dan deze blog!
Slaapregressie komt over het algemeen voor tijdens de mentale sprongetjes die je kindje maakt en tijdens mijlpalen in zijn leven. Dat zijn rond deze leeftijden: 4 maanden: le baby leert rond deze tijd omrollen. 7-8 maanden: je baby leert rond deze leeftijd te zitten en begint met kruipen.
Ontwikkeling baby 9 weken
Hij leert de grijpreflex bijvoorbeeld bewuster gebruiken. Waarschijnlijk kan hij nu een speeltje vasthouden als je het in zijn hand legt. Grote kans dat hij het daarna in zijn mond stopt en uitgebreid begint te sabbelen en bijten. Zijn eigen vuistjes vindt hij trouwens ook heerlijk.
sprongetjes-methode leren alle baby's op ongeveer hetzelfde moment nieuwe dingen. Zo zijn er tien sprongen beschreven, verdeeld over de eerste twee jaar. Deze sprongen in de ontwikkeling zouden zorgen voor onrust bij je kindje.
+ Timing van in bed leggen;
Namelijk de overgangen van de ene naar de andere slaapfase + in de lichte slaapfase. De grootste kans op succesvol wegleggen is daarom in de diepste slaap, die zit tussen de 20-30 minuten. + Afhankelijke slaapassociatie; Maar eerst even 1 stap terug.
Sprongetje baby 46 weken / 11 maanden
En dat als je heel veel blokken op elkaar zet, er een toren komt. Het spelen wordt dan ook steeds leuker en hij is steeds meer 'echt iets aan het doen'. Omdat hij 'echt iets aan het doen is', krijgt hij rond deze fase ook een eigen willetje.
Onderzoekers hebben een advies uitgebracht om baby's het beste in slaap te krijgen. Een methode van 5 minuten rondlopen met de baby op de arm, daarna nog een aantal minuten zitten met de baby en dan pas in de wieg leggen is het advies.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.