Welke temperatuur moet een varkensrollade hebben? Entrecote met een kerntemperatuur van 55 °C is net niet rood; Kalfsoester met een kerntemperatuur van 60 °C is rosé van kleur; Fricandeau met een kerntemperatuur van 65 °C is sappig en doorbakken; Rollade heeft een kerntemperatuur van 70 °C nodig.
Als je het vlees voorzichtig insnijdt, is deze een beetje wit of lichtroze van kleur. Dan is het gaar. Haal de rollade uit de pan, dek het af met wat aluminiumfolie en laat het vlees nog even rusten.
Rood vlees zoals varkensvlees en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Is de rollade goudbruin? Laat 'm dan zo'n 15 minuten afkoelen. Leg de rollade met het bakvocht in een ovenschaal, prik een kernthermometer in de kern en zet de ovenschaal in de oven tot de kerntemperatuur van de rollade 59 graden Celsius heeft bereikt.
Leg de varkensrollade in de pan en braad in 2 minuten rondom bruin. Zet het vuur laag en braad de rollade in ongeveer 40 minuten gaar, met deksel schuin op de pan. Keer de rollade regelmatig om. Haal de rollade uit de pan en laat 10 minuten rusten op een bord, afgedekt met aluminiumfolie.
Rollade heeft een kerntemperatuur van 70 °C nodig.
BRAAD-EN GRILLTIJDEN: Runderrollade (rosé gebraden): 25 minuten braden per 500 gram. Wil je de rollade well done gebraden, hanteer dan 30-35 minuten braadtijd per 500 gram. Laat een rollade na het braden of grillen altijd een aantal minuten rusten voordat je hem aansnijdt!
De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees. Braad de rollade niet op een te hoge temperatuur! De buitenkant is dan te snel gaar en het vlees wordt droog!
Doe ruim braadboter in een geschikte braadpan. Schroei de rollade rondom dicht op hoog vuur. Zet het vuur laag en voeg een kwart liter water(of bijv. wijn of bouillon) toe en laat de rollade een 1 uur en 45 minuten sudderen.
De rollade braden in pan, met een klein beetje boter, rondom dichtschroeien. Daarna de wijn toevoegen en het geheel een uur laten gaar stoven. Doe de rollade daarna in de aluminiumfolie, zo behoud je de sappen en droogt de rollade niet uit.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Wanneer vlees van runderen en varkens uit 1 stuk bestaat zitten eventuele bacteriën alleen aan de buitenkant. Deze worden gedood wanneer u het vlees aanbakt in de pan. Dit is onder andere het geval bij varkenshaas, biefstuk en rosbief.
Wat is rood vlees? Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit gerekend tot rood vlees.
Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan een varkensfiletrollade. Hierdoor is het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen dat hij al is gezouten en gekruid. Het vlees is meestal afkomstig is van de buik of schouder.
Het liefst zo rauw mogelijk? Ga dan voor een kerntemperatuur van 50-52 ºC hebben. Medium-rare (onze favoriet) heb je bij 55-58 ºC, medium bij 60-63 ºC en medium-well bij 65-67 ºC. Well done zouden we voor een biefstuk of gebraad niet aanraden, maar als je het echt graag wil: mik dan op 72ºC.
Wat is het verschil tussen een varkensrollade en een varkensfiletrollade? Varkensfiletrollade is een rollade van de filet, met name van de rug. Varkensrollade kan van meer delen worden gemaakt, zoals de procureur, de borstlap of de schouder.
Rollade is nog altijd een mooi traditioneel stuk vleesch.
Je kunt het warm, lauw of koud eten.
Hoeveel rollade per persoon? Wij rekenen op 150 tot 200 gram vlees per persoon. De rollade is al licht gezouten, extra zout en peper laten wij aan u over. De rollade 5 minuten rondom bruin braden in de braadpan met een half pakje boter.
Bak het vlees in olie of boter altijd eerst aan en aan alle kanten goed dicht. Dit zorgt ervoor dat alle sappen in het vlees blijven en het vlees niet te erg uitdroogt. Bak het vlees verder gaar op een zo'n laag mogelijke temperatuur. Heb je veel tijd probeer dit uit op bijvoorbeeld 150 °C.
dat wil zeggen dat een rollade van goede biefstuk of kalfsvlees met varkensfricandeau veel sneller en bij een hogere temperatuur moet worden gebakken. Omdat dit vlees minder vet bevat dan rundvlees maar toch dezelfde natuurlijke malsheid heeft zodat het, als het te lang braadt, alleen maar taai en droog wordt.
Schuif het rooster iets onder het midden van de oven en zet de temperatuur voor rood of rose braden op 250(gewone oven) - 230 (hete lucht) graden en voor gaar maken op 220 - 200 graden. Doe de boter in een braadslede, reken per persoon 25 à 30 g, voor een rollade voor 10 personen dus ca. 1 pakje.
Als de varkensrollade goed is voorgegaard hoeft deze niet meer te garen in bijvoorbeeld een oven, maar alleen nog worden opgewarmd. Een mogelijkheid daarvoor is om het au bain-marie te verwarmen. Zet dan een ingevette pan of kom met daarin de rollade in heet (niet kokend) water tot het vlees voldoende opgewarmd is.
bereidingstip:U kunt de rollade 1 dag van tevoren bereiden. Bak hem nog niet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bak 75 min.
Doe de rollade in de pan zodra de boter heet is; Braad de rollade rondom bruin op hoog vuur; Zet het vuur laag en laat de rollade nog ca 40 minuten doorgaren tot de kern 55 – 60 °C is; Haal de rollade uit de pan en bedek het losjes met aluminiumfolie en laat nog zo'n 5 minuten staan rusten.
Gaar de varkensrollade tot een kerntemperatuur van 62°C. Keer de rollade in de pan, oven of op de barbecue regelmatig om. Laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden. Meer weten?