Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Het gebogen deel is de enkel van de flamingo. Door de zwaartekracht blijven de dieren in deze positie staan. De flamingo's zijn sterren in het bewaren van hun evenwicht: zij slapen zelfs op één poot en verstoppen dan hun kop in de veren op hun borst.
Ooievaars staan vaak op één poot, dit doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via hun lange poten. Om die warm te houden, steken ze 1 poot in hun veren weg.
Dat vogels op een poot slapen is een kwestie van energiebesparing. De poot van de vogels is niet meer dan vel over been, zo goed als geen isolatie. Via de poten gaat dus veel energie verloren, wat de reden is dan ze een poot optrekken tussen de veren.
Er zijn ook vogels die staand slapen, al is daar wel een andere reden voor. Hoewel zoogdieren vaak staand slapen als bescherming tegen roofdieren, slapen vogels rechtop wanneer er geen comfortabele plek is om te gaan liggen. Ze knijpen hun pezen bij elkaar in een gesloten positie rond een tak.
Flamingo's worden alleen niet geboren met deze karakteristieke kleur waar we ze aan herkennen. Flamingo kuikens zijn grijs, en later wit van kleur. Hoe ouder de flamingo wordt, hoe meer zijn pluimen een roze of rode kleur aannemen.
Omdat Chileense flamingo's de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo's hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo's gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.
Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze.
In het wild kan de flamingo 30 tot 40 jaar oud worden, en in dierentuinen 60 jaar. Flamingo's broeden in groepen.
Wij geven je dus graag wat tips en informatie mee over het poetsen van je kleine flamingo's hun tanden. Voor de allerkleinsten is het vaak heel wat om een vreemd object zoals een tandenborstel toe te laten in hun mondje.
Flamingo's worden gemiddeld 40 tot 60 jaar oud. Kenmerkend is de roze kleur die wordt verkregen door het eten van algen en kleine kreeftachtigen, zoals garnalen, die een rode kleurstof bevatten.
De reden heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Een vogel in rust maakt namelijk minder lichaamswarmte aan, en moet dit dus compenseren.
Mannetjes parkieten kunnen vreedzaam samenleven
Toch is er van te voren niet te zeggen of twee mannetjes overeen zullen komen. Als u een parkiet uitkiest bij een kweker of dierenwinkel is de kans groot dat hij een kooi deelde met meerdere andere vogels. Deze situatie zal verschillen met de kooi die u thuis heeft.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Weidevogels slapen op drassige stukken grasland, één poot tegen de buik om warm te blijven.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Flamingo's slapen namelijk in het water. Dan staan ze op één poot te slapen, buiten het bereik van roofdieren. Maar als het keihard vriest, blijven ze 's nachts gewoon in het water staan. Met als gevolg dat ze vast kunnen vriezen.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Blauw wordt roze
Binnen in die snavel zitten ultrafijne lamellen of beenplaatjes, waarachter algen, kiezelwieren, heel kleine diertjes en blauwalg blijven steken. Water en modder gaan erdoorheen en dat duwen de vogels naar buiten met hun tong. De blauwalg is het geheim achter hun roze kleur.
Voortplanting. De draagtijd van een Flamingo is 30 dagen. Ze krijgen één jong per keer.
Flamingo's leggen maar één ei in een nest van modder. Als het ei lang genoeg bebroed is, komt er een kuikentje uit. Die maakte het ei van binnenuit stuk met een eitand. De ouders voeren hun jong met vloeibaar voedsel.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.