Ons lichaam heeft een geheugen: angsten, trauma's, emotionele en fysieke schokken worden erin opgeslagen en steken, getriggerd door een bepaalde gebeurtenis of ervaring, opeens de kop weer op in de vorm van bijvoorbeeld ziekte. Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Stress die lang duurt geeft een hoger risico op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals hartkramp en een hartaanval. Door de stress gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen.
IN jezelf geloven en jezelf geloven zijn twee hele verschillende dingen. Jezelf geloven gaat over de dingen die jij jezelf aanpraat. De gedachten die in je hoofd zitten en er niet uit willen. De gedachten die ervoor zorgen dat je je steeds rotter gaat voelen.
Mensen met hypochondrie zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen, zoals kramp, een steek of jeuk worden gezien als bevestiging dat er iets mis is.
Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.
Jouw lichaam, emoties, gedrag en gedachten hebben allemaal invloed op pijn. Je kunt zelf invloed uitoefenen op jouw denken. Eén van de dingen die je kunt doen is afleiding zoeken. Je hersenen zijn dan letterlijk bezig met iets anders.
Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende vervelende gedachten of beelden die angst of spanning veroorzaken over bijvoorbeeld besmettingsgevaar, rampen, ernstige fouten maken, een dierbare iets naars aan doen, over de seksuele geaardheid, en afvragen of de partner de ware is.
Het onderdrukken van je gevoelens en emoties leidt tot ziekte. Omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is, betekent dit dat het één hoe dan ook effect heeft op het ander. Onderdruk je je emotioneel systeem, dan onderdruk je ook je immuunsysteem.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Te veel piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op het functioneren van je lichaam. "Al van lichte stress kun je een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid krijgen." Dat piekeren psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, is bekend.
Op de hypochondrische toptien scoren naast stoornissen aan hart, maag en darmen ook neurologische aandoeningen hoog. Volgens Weingarten, zelf hypochonder en lijder aan hepatitis C, zijn tumoren en beroerten het doorzeurende refrein van de hypochonder.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat therapie, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of de recentelijk onderzochte autonomie versterkende therapie heel effectieve methoden zijn om je brein te resetten van angstgedachten.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Het kan ervoor zorgen dat je niet meer kan genieten van leuke dingen, je slaap verstoren, je werkprestaties ondermijnen en kunnen zelfs je vakantie ruïneren. Helaas heeft dit ook vaak te maken met angst(-aanvallen). Dit betekent dat teveel nadenken je niet alleen geestelijk verdrietig maakt maar je ook uitput.
U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen. Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.
Jezelf veroordelen, gebrek aan zelfvertrouwen, gekwetst zijn, schuldgevoel, verlies, verdriet, vernedering, schaamte, wanhoop en hopeloosheid. Allemaal voorbeelden van emotionele pijn die we misschien kennen. Het vormt een kluwen met allerlei gedachten.
Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.