Nederlanders lezen gemiddeld negen boeken per jaar. Voor ruim vier op de tien boekenlezers is het een week of korter geleden dat voor het laatst een boek werd uitgelezen.
2 op 3 Belgen leest minstens één boek per maand, bij de helft van hen (1 op 3 in totaal) is dat zelfs meerdere boeken per maand. 15 procent leest dan weer nooit een boek. Dat blijkt uit een online bevraging bij 4.143 Belgen ouder dan 15 jaar naar aanleiding van Bibliotheekweek.
China blijft bovenaan staan met 70%, gevolgd door Rusland (59%) en Spanje (57%). 42% van de Nederlanders leest minimaal één keer per week een boek. Hogere inkomens lezen vaker dan lagere inkomens. Wereldwijd gezien geeft ruim een derde (35%) van de bevolking met een hoog inkomen aan bijna dagelijks een boek te lezen.
77% van de Nederlanders geeft aan boeken te lezen (45% af en toe en 32% geregeld) en 23% zegt nooit een boek te lezen.
Nederlanders hebben gemiddeld 88 boeken voor volwassenen en 22 boeken voor kinderen in huis. 6% van de bevolking bezit geen boeken voor volwassenen en een kwart van de bevolking geen kinderboeken.
De groep 65-plussers leest gemiddeld bijna 1,5 uur per op een dag. Deze tijd gaat voor het grootste deel naar de krant, maar boeken en tijdschriften worden ook veel gelezen. De groep 20-34-jarigen leest gemiddeld 13 minuten op een dag.
Nederland bevindt zich met het lage leesplezier in het gezelschap van buurlanden België (-0,44), Duitsland (-0,29) en het Verenigd Koninkrijk (-0,21) en de Scandinavische landen Noorwegen (-0,51), Denemarken (-0,37), Zweden (-0,31) en Finland (-0,25) (Gubbels et al., 2019).
Zo is gebleken dat mensen die veel gelezen hebben, zich goed kunnen verwoorden en kennis hebben van verschillende onderwerpen sneller worden gepromoveerd. Het lezen van boeken helpt daarnaast om een nieuwe taal te leren. Volgens een onderzoek moet je brein, net als andere spieren, getraind worden om sterker te worden.
Nederlanders lezen gemiddeld 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar, opgeteld goed voor negen boeken per jaar.
boekenwurmen (meerv.) iemand die altijd zit te lezen vb: hij gaat vast niet mee uit, die boekenwurm! 1) Bibliofiel 2) Iemand die altijd met de neus in de boeken zit 3) Iemand die veel leest 4) Insect 5) Kamerrot 6) Leesgraag persoon 7) Lettervreter 8) Student 9) Veelleze...
Het onderzoek maakt een onderscheid in twee generaties: Millennials, geboren tussen 1980 en 1995 en Generatie Z, geboren tussen 1996 en 2010. Jongeren is dus een breed begrip voor een doelgroep mediaconsumenten tot 39 jaar oud. In beide groepen geldt dat tijdschriften meer gelezen worden door vrouwen dan mannen.
Volgens de onderzoekers is hogere levensverwachting toe te schrijven aan twee cognitieve vaardigheden. Enerzijds vergt het lezen van een boek een 'cognitieve betrokkenheid'. De lezer moet zich engageren ten opzichte van het verhaal. Dat vergroot de woordenschat, het denkvermogen en de concentratie.
De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten. Maar niet overal in Nederland lezen de mensen evenveel. In Friesland wordt het langst gelezen: gemiddeld 67,7 minuten per keer. In Drenthe hebben mensen een minder lange aandacht span, namelijk 33,5 minuten per keer.
Lester verwijst in zijn artikel naar de Amerikaanse psycholoog Jerome Bruner; die 'onderzoek citeert waaruit blijkt dat mensen slechts tien procent onthouden van wat ze horen, dertig procent van wat ze lezen en ongeveer tachtig procent van wat ze zien en doen.
Even een aantal feiten op een rij over lezen: Veel dyslectici lezen gemiddeld 50 tot 150 woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid (van niet-dyslectici) is 250 woorden per minuut.
Je gebruikt je hersenen namelijk actief als je leest. Je maakt bijvoorbeeld mentale beelden van wat er op papier staat, en die beelden verdwijnen niet als je je boek dichtklapt. Lees je, dan verrijk je je brein dus met voorstellingen van allerlei situaties, en die kunnen je helpen in de realiteit.
Als je verkennend leest, bekijk of lees je: – de titel en de tussentitels. – de eerste en de laatste alinea. – de woorden die dik of schuin zijn gedrukt.
Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).
Wie leest, leert de wereld!
Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen.
Daaruit blijkt dat driekwart van de deelnemers (75 procent) minstens 1 keer per jaar een boek leest. Het ouderwetse papieren boek is nog steeds het populairst (89 procent), maar lezers pakken er soms ook een e-boek (39 procent) of luisterboek (11 procent) bij.
Toch leest ruim de helft van de Nederlandse tieners niet of nauwelijks voor hun plezier (OECD, 2010). Dit kan komen doordat kinderen en adolescenten meer zin hebben in televisie kijken, computer- spelletjes of sport. Maar het is ook mogelijk dat negatieve emoties over lezen de oorzaak zijn.
Bij een standaard leesboek wordt meestal gekozen voor 100 grams papier. Het gramgewicht van papier geeft aan hoeveel één vel per vierkante meter weegt.
De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut.
250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen). Hou dat aan.