Ben je zwanger, dan kan het ook voorkomen dat je urine een andere geur krijgt. Vaak verandert daarentegen niet je plas, maar je reuk. Het is goed om altijd de kleur en geur van je urine in de gaten te houden en voldoende te drinken. Ruikt je plas zoet, dan zou dit op zwangerschapsdiabetes kunnen wijzen.
Toch is de kleur wel te onderscheiden, hoewel urine vaak een gelige kleur heeft is vruchtwater helder. Het kan dat het een roze tint heeft door bloed, of dat er wat witte vlokjes in zitten (dit is huidsmeer van de baby).
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur.
Hoe moet urine ruiken? Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks als iemand voldoende drinkt.
Als u niet genoeg water drinkt, wordt urine meer geconcentreerd – dit is terug te zien in de kleur en geur. Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk.
Je kent het wel: wanneer je asperges hebt gegeten heeft je plas opeens een sterker aroma. Maar er zijn meer etenswaren die voor een 'parfum' kunnen zorgen. Ook spruitjes, uien, bepaalde specerijen, knoflook, curry, zalm, alcohol en zelfs koffie kunnen invloed hebben op de geur van je urine.
Ruikt je urine naar ammoniak? Dan zou het zomaar kunnen dat je veel eiwitten hebt gegeten. Ons lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. De ammoniak die hierbij vrijkomt wordt later met je urine uitgescheiden.
Ruikt je plas zoet of fruitig? It's a red flag. Dit klinkt als iets positief misschien, maar deze 'lekkere' geur hoort niet. Het kan duiden op diabetes. Dit is een aandoening waarbij je lichaam geen suiker naar de cel kan verplaatsen en er dus overtollig suiker in de bloedbaan blijft hangen.
Tijdens de stofwisseling wordt ammoniak afgebroken. Wordt de ammoniakgeur te hevig en ruik je een visgeur, dan kan het zijn dat je een vaginale ontsteking of een blaasontsteking hebt. Gevolg kan zijn dat je pijn voelt bij het plassen. Tijdens de overgang kunnen er meerdere oorzaken zijn van een stinkende urine.
De plas die je 's ochtends hebt, is dus meestal 'geconcentreerder' dan plas van overdag. Omdat de afvalstoffen minder verdund zijn met water, kan je ze beter ruiken. Dat verklaart dus waarom je ochtendplas zo stinkt!
Troebel en grijs kan een waarschuwingssignaal zijn. Nierstenen bijvoorbeeld kunnen je urine grijs kleuren en ook ontstekingen aan je blaas of urinewegen maken je plas vaak troebel en grijs. Troebel en grijs is altijd een teken om even contact op te nemen met de huisarts.
Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn. Gelige tot amberkleurige urine zou erop kunnen wijzen dat u genoeg vocht binnen krijgt, dus niet dagelijks te weinig of te veel water drinkt.
Is je urine meer donkerbruin van kleur? Dan kan dit duiden op hepatitis of een afsluiting van de galwegen. Verder kan een (anus)fistel er ook voor zorgen dat je bruin plast. De fistel verbindt je urinebuis en endeldarm aan elkaar, waardoor ontlasting zich met urine vermengt.
Spuug je zoveel dat het niet meer gaat, je een paar kilo bent afgevallen en/of je tekenen van uitdroging begint te vertonen (hele donkere urine, weinig plassen, veel dorst hebben) neem dan contact op met ons of de verloskundige. In dat geval is het soms nodig om kortdurend te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Je kunt wat geel worden, donkere urine krijgen, vette ontlasting of ontkleurde ontlasting krijgen. Daarnaast kun je last hebben van een onprettig gevoel onder de ribben rechts. Na de bevalling herstelt je lever weer volledig.
Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dichtbij je vagina zit. Maar tijdens je zwangerschap is je afweer anders, waardoor je nog gevoeliger bent voor infecties.
Wat betreft kleding kun t u deze laten weken in een sopje van biotex en daarna nog in de wasmachine doen. Dan weet u zeker dat de vlek weggaat, de geur eruit is en het kledingstuk weer helemaal schoon is. Zodra de biotex goed ingewerkt is, kunt u nog eens sprayen met wat azijnoplossing.
Antwoord: Meestal is schuimende urine een teken van eiwit in de urine. We testen op het eiwit albumine die in de grootste hoeveelheid in bloed aanwezig is. Het molecuul is niet al te groot en verschijnt daarom ook vrij snel in de urine bij een of andere (nier)functiestoornis. Daar is hier geen sprake van.
"Het smaakt soms wat zout, soms zoals champagne. Soms zelfs een beetje als limonade," vertelt ze.
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.
In situaties waarbij weinig ventilatie is en zwavelhoudende stoffen rotten (bijvoorbeeld in een riool of in een put) raakt de natuurlijke samenstelling van gassen verstoord en komt waterstofsulfide in te hoge concentraties terecht in de lucht. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor een rotte eieren lucht uit de afvoer.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.
De urine van een gezonde volwassene bevat per 24 uur niet meer dan 130 mg eiwit. Albumine is het soort eiwit dat men het meest in de urine terugvindt. Worden er meer dan de normale hoeveelheden eiwitten in de urine teruggevonden, dan wordt de oorzaak daarvan nagegaan.
Urine wordt nagekeken op de aanwezigheid van eiwit met behulp van de EKR (eiwit-kreatinine-ratio). Bij een EKR>70 is er sprake van pre-eclampsie. Een EKR > 30 is een te hoge waarde. Echter afscheiding of een blaasontsteking kunnen ook een te hoge EKR geven.