Zuiveringszout – dit is geweldig om een muffe geur of zweetlucht uit kleding te krijgen en laat je kleren er bovendien helder uitzien. Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
U kunt met de volgende tips voorkomen dat uw kleding naar zweet gaat ruiken: Was regelmatig de oksels. Draag kleding slechts 1 dag. Gebruik anti-transpirant.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Dus in plaats van zweet oksels en stinkende oksels aan te pakken met aluminium chloorhydraat, kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken met aluinsteen.
Sommige dermatologen raden zelfs aan om elke avond de resten van een antitranspirant onder de oksels weg te wassen voor het slapengaan. Vandaar is Oy antibacteriële zeep de ideale oplossing.
Meerdere lagen over elkaar. Wat je misschien soms wel met mascara of droogshampoo doet, kan dus niet met deodorant. Dat extra laagje gaat niet helpen, die van gister komt er gewoon nog doorheen, iew. Gebruik deo altijd op een schone en dus droge huid, zodat het direct kan aanpassen aan je huid en de bacteriën, legt Dr.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los.
Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
Mengeling met azijn
Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je favoriete jeans naar azijn zal ruiken.
Nieuwe kledingstukken met een mooie of donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut azijn in laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen. Dit proces kun later je zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Ontsmettingsmiddel. De laatste optie is ontsmettingsmiddel (Dettol). Maak een mengsel van één derde Dettol en twee derde water en leg daar uw kledingstukken in. Laat dit vervolgens 1 tot 3 uur lang staan en was de kleding daarna in de wasmachine.
De anti-transparant deodorant van Dermolin is hier super geschikt voor! De Dermolin anti-transpirant roller is een fijne anti-transpirant die 24 uur geurtjes tegengaat. De anti-transpirant roller bevat daarnaast de hydraterende en kalmerende ingrediënten Pentavitin® en Symcalmin®.
We lieten je eerder al weten dat azijn goed is om van gele zweetplekken af te komen, maar dit geldt dus ook voor de geur die erbij komt! Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Er bestaan verschillende alternatieven die bij de meeste drogisterijen en apotheken al te koop zijn. De zeepjes zijn meestal in neutrale geur te verkrijgen, maar bevatten ook vaak een extra fris geurtje zoals lavendel, grapefruit of groene thee.
Spray is minder effectief
Qua mildheid maakt het dus niet uit of je een deoroller of deospray gebruikt. Toch raad ik je aan om een goede roller of tube te gebruiken in plaats van een spray. Een van de redenen: de effectiviteit. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11,4% van een spray de huid bereikt.
Parfum wordt vaak gebruikt in deodorant. Het geeft de deodorant een lekkere geur en verbergt je lichaamsgeur. Deodorant met parfum is veilig te gebruiken. Als je een parfumallergie hebt kun je beter een deodorant zonder parfum gebruiken.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
"Ziekte, angst en blijdschap kun je allemaal ruiken door middel van lichaamssappen", zegt Sanne. "Ons eigen zweet vinden we vaak niet stinken, omdat we gewend zijn aan de geur. Je neus went heel snel, vandaar ook dat je parfum niet meer goed ruikt vijf minuten nadat je het hebt opgespoten.