Stoffeerwerk: Huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, en dode huidcellen kunnen allen in je stoffen meubels, gordijnen, en beddengoed belanden. Plinten en vloerbedekking: Vuil, pollen, en andere vervuilingen van buitenaf kunnen allemaal naar binnen toe gebracht worden en zich op je vloer gaan nestelen.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Hoe ontstaat stof in huis? Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen.
Zoals gezegd houdt huisstofmijt van een vochtige omgeving. Zeker in oude huizen kan het behoorlijk vochtig zijn door het gebrek aan ventilatieroosters en goede luchtstromingen. Een tip is om goed te ventileren, waardoor je huis minder vochtig wordt en dus minder aantrekkelijk voor stof.
Stof in je huis is niet alleen vervelend, maar kan ook allergieën en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Uit onderzoek van o.a. Macquarie University blijkt dat stof niet alleen bestaat uit allerlei organische materialen, zoals huidschilfers, hondenharen of voedselresten, maar ook uit fijnstof, bacteriën en toxines.
Fijnstof is niet alleen gevaarlijk voor mensen met een allergie, maar kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken bij gezonde mensen. Het is vooral gevaarlijk voor baby's, kleine kinderen en mensen met een allergie. Bij kinderen in de groei kan het longweefsel zwaar aangetast worden.
Je kan stofvorming voorkomen door je huis opgeruimd te houden. De ruimte, bijvoorbeeld onder je bed en banken, kun je het beste vrijhouden. Het stof kan zich zo niet gaan vastkleven aan de troep die eronder ligt. Bijkomend voordeel: het is makkelijker stofzuigen, want je hoeft niks onder de meubels vandaan te halen.
Lucht reinigen
Stof dat in de lucht dwarrelt is heel moeilijk om op te dweilen of op te zuigen. Om stof uit de lucht te halen kan je gebruik maken van een luchtreiniger. Een luchtreiniger zorgt tevens ook voor een hogere luchtvochtigheid, waardoor stof niet blijft zweven in de lucht.
Met een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar genoemd, haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat de klachten van bijvoorbeeld hooikoorts of astma verminderen en je thuis weer opgelucht ademhaalt.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Samenstelling. Huisstof bestaat uit een combinatie van anorganische en organische verbindingen. Vaak is dit een samenstelling van dode huidcellen die door mensen zijn afgestoten, vezels van tapijten en gestoffeerde meubels, en grond en andere deeltjes die met de lucht van buiten naar binnen worden meegevoerd.
Voor gezonde mensen kan een gewone hoeveelheid stof geen kwaad. Voor mensen met longaandoeningen wel. Gaat het om fijnstof in huis? Dan loopt u een groot risico op gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om daar onderzoek naar te laten doen.
Fijnstof is een verzamelnaam voor uiteenlopende deeltjes die door de lucht zweven: roetdeeltjes, opstuivend zand, uitlaatgassen, zeezout, plantmateriaal, cementdeeltjes en bijvoorbeeld stukjes afgesleten autoband of wegdek. Fijnstof kan ook ontstaan door reacties tussen verschillende gassen in de lucht.
Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
d.w.z. drukte, opschudding, beroering veroorzaken; eene uitdr. die te vergelijken is met het hd.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar wasverzachter heeft de eigenschap dat het stof afstoot. Hierdoor is het dus heel effectief om oppervlaktes als tafels, bureaus, televisiekastjes en je vensterbank stofvrij te houden. Handig!
Fijn stof en fijnstof zijn allebei goed geschreven. In Nederland is fijnstof het gebruikelijkst, in België fijn stof. Met fijnstof / fijn stof worden stofdeeltjes met een doorsnede van minder dan 10 micrometer bedoeld. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is een maat voor de luchtvervuiling.
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.
Bijna 80% van de hoeveelheid fijnstof in de lucht is het gevolg van menselijk handelen. Dat zegt het RIVM. De aanwezigheid van fijnstof in huis is vooral te wijten aan verbrandingsprocessen. Denk hierbij aan het stoken van een houtkachel, open haard of palletkachel.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).
Stof veroorzaakt doorgaans schade aan de longen en het ademhalingsstelsel, maar sommige soorten stof kunnen ook kanker veroorzaken. De voornaamste aandoeningen wegens inademing van gevaarlijk stof zijn: Goedaardige pneumoconiose.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Stof slaat vaak neer door vochtige dampende lucht zoals tijdens het douchen, dus het is niet vreemd dat het in de loop van de tijd stoffig wordt in de badkamer. Is het veel meer dan je gewend bent? In principe is het zowel stof wat je van buiten aanzuigt als stof wat je in je woning produceert.
Stof onder het bed, hoe komt het daar? Hoe meer beweging er in een woning is, hoe meer stof er door alle ruimtes zal gaan. Terwijl we door verschillende kamers dwalen, genereren we luchtstromen die haren, pluisjes en ander vuil verplaatsen dat zich aan meubels en de vloer hecht.