Toelichting. De naslagwerken geven aan dat omelet als [ommelet] wordt uitgesproken, dus met een korte [o]. Het zou daarom logisch zijn om als spelling ommelet te hanteren, omdat omelet suggereert dat de uitspraak [oomelet] is.
Eieren bevatten veel goede en lekkere voedingstoffen waaronder eiwitten, vetten, vitamine D en vitamine B12. Ze zijn dus ideaal om te gebruiken in een maaltijd om deze lekker vullend en gezond te maken.
Melk is niet nodig
Maar echt nodig is de melk niet: een klontje boter door het roerei zorgt ook voor romigheid en het water van de melk verdampt toch tijdens het bakken. Volle melk bevat ongeveer 8 gram vet per liter, dus veel romigheid voegt een glas melk toch niet toe.
Volgens voedselhistoricus Alan Davidson kwam het Franse omelette (en varianten daarvan) halverwege de zestiende eeuw in gebruik. In 1611 dook het woord in Engeland voor het eerst op in een woordenboek: Haumelotte: An Omelet, or Pancake of egges.
De beste omelet bak je in een goede koekenpan met antiaanbaklaag. Zorg dat deze niet te groot is, zodat je ei de volledige pan vult. Verwarm de pan op middelhoog vuur. Doe de boter in de pan, dan eventuele toevoegingen die een langere gaartijd hebben zoals champignons en ui.
Geadviseerde aantal eieren per week
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.
De conclusie is dat het eten van één ei per dag geen effect heeft op het cholesterolgehalte en ook het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt (bron). Oftewel, je loopt geen risico op hart- en vaatziekten door dagelijks een ei te eten.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
We hebben hier te maken met een foutje uit het verleden. Het meervoud van ei was ooit 'eier', dus één ei ---> twee eier, net als in het Duits. Maar die meervoudsuitgang werd op een gegeven moment niet meer herkend. Vandaar dat er een nóg een meervoudsuitgang aan toegevoegd werd: eier-en.
Weetje: waarom is 'eieren' het meervoud van 'ei'?
Het ziet er nogal lang en omslachtig uit, het meervoud van ei: eieren. Waarom is het niet gewoon eien, zoals uien het meervoud is van ui?
Eieren is een vrij uitzonderlijke vorm, omdat het al zo'n oud woord is. Verreweg de meeste Nederlandse woorden hebben een meervoud op -s of -en. Woorden met een meervoud op -eren, zoals eieren, kinderen, runderen en lammeren, zijn allemaal oude woorden.
ei {het} egg {znw.}
lama wordt lamaatje, foto wordt fotootje, ...)
Een spiegelei, in Vlaanderen ook wel paardenoog genoemd, is een gebakken ei, waarvan de dooier heel blijft bij het bakken. Spiegeleieren zijn een onderdeel van een uitsmijter.
De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend embryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Het woord spiegelei vindt zijn oorsprong in het Frans; het is een Nederlandse vertaling van oeuf (au) miroir. Waarschijnlijk heeft het ei die naam gekregen omdat de hele, meestal glimmende dooier reflecteert, net zoals een spiegel dat doet.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.