Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken.
Waardoor het varicella-zoster virus geactiveerd wordt is niet helemaal zeker, maar het speelt vooral op als de weerstand laag is, bijvoorbeeld door een ziekte of door medicijnen die de immuniteit onderdrukken. De aandoening verloopt bij hen ook ernstiger.
Naast lichamelijk ongemak kan gordelroos ook voor emotionele en sociale stress zorgen. Vooral bij uitslag in het gezicht durft iemand vaak de deur niet meer uit. Iemand die nooit waterpokken heeft gehad en dus geen antistoffen heeft tegen het virus, kan met het virus besmet raken door iemand die gordelroos heeft.
Gordelroos kan in een deel van het lichaam blijven (gelokaliseerde zoster) of kan zich verspreiden (verspreide zoster). Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons.
Gordelroos voorkomen kan door middel van vaccinaties. Deze vaccinaties worden in Nederland niet vergoed, maar zijn wel tegen betaling verkrijgbaar. Vaccinatie kan zinvol zijn voor mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verstoorde afweer. Vraag je huisarts of je GGD naar de mogelijkheden.
Gordelroos begint vaak met pijn op de plek waar de huiduitslag zal uitbreken. Ook kunt u zich ziek voelen. U heeft bijvoorbeeld koorts of hoofdpijn. Na enkele dagen ontstaat op de pijnlijke plek huiduitslag.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte. Informeer mensen die langskomen.
Zona geneest in principe vanzelf en heeft geen speciale behandeling nodig. Je mag gewoon douchen en in bad. Ga wel niet zwemmen zolang er vocht in de blaasjes zit.
Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen.
In tegenstelling tot de waterpokken ontstaat gordelroos vaak bij ouderen. Dit komt doordat het virus, dat iemand in zijn kinderjaren heeft opgelopen, weer actief wordt op een latere leeftijd. Het virus blijft namelijk na genezing in het lichaam zitten. Waardoor het virus later weer actief wordt, is niet bekend.
Iemand die gordelroos heeft gehad, kan het opnieuw krijgen.
Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het zit aan 1 kant van je lichaam. Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Mogelijk wordt het varicellazostervirus ook na vaccinatie opnieuw geactiveerd waardoor er gordelroos kan ontstaan [11]. Er is meer onderzoek nodig om het mechanisme van gordelroos na vaccinatie in kaart te brengen. Het ging hierbij om mannen en vrouwen van verschillende leeftijden [1-6, 9, 13-29].
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Welke medicijnen worden gebruikt bij gordelroos? Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.
Zinkoxide dekt de huid af en beschermt zo de huid. Bij herpes genitalis, herpes labialis en herpes zoster bevordert zinkoxide het indrogen van de blaasjes en vermindert het de jeuk.
Besmettingsweg: slijmvliescontact met blaasjesvocht. Incubatietijd: geen (het betreft een reactivatie). Besmettelijke periode: blaasjes zijn tot ze zijn ingedroogd besmettelijk leidende tot waterpokken bij personen die nog geen waterpokken hebben gehad. Symptomen: blaasjes in groepjes bij elkaar (dermatomen).
Gordelroos is een ziekte die zich kenmerkt door rode, pijnlijke huiduitslag. De huiduitslag bestaat uit kleine, jeukende blaasjes met vocht erin. De aandoening wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus (het waterpokkenvirus) en is besmettelijk.
Patiënten met gordelroos hebben eenzijdige klachten in een beperkt huidgebied, waarvan de verzorgende zenuwknoop geïnfecteerd is met het virus. Dit kan op diverse plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komt het meeste voor op de romp. In het aangedane huidgebied ontstaan pijnklachten en een huiduitslag met blaasjes.
Gordelroos is erg besmettelijk. Je bent besmettelijk van ongeveer twee dagen vóór tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Omdat het virus voor sommige mensen gevaarlijk is, kun je het beste in deze periode contact vermijden met: (Pasgeboren) baby's.
Wat is gordelroos
In het huidgebied waar de zenuw bij hoort ontstaat uitslag met roodheid, vaak hevige pijn, blaasjes en jeuk. Het virus heeft dan de vervelende eigenschap, zich in de betreffende zenuw te vermenigvuldigen, waardoor een zenuwontsteking optreedt .
Een pijnlijke, zinderende huiduitslag die gelokaliseerd is in bepaalde dermatoomsoorten is een teken van gordelroos. Bloedonderzoek of ander onderzoek is meestal niet nodig.
Gordelroos is een late manifestatie van een infectie met het varicella zoster virus. Dit is het virus dat waterpokken veroorzaakt op kinderleeftijd. Als je als kind nog nooit besmet bent geweest met het waterpokkenvirus kun je dus geen gordelroos krijgen.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.