Hoe vaak moet u het gebit van uw hond of kat verzorgen? Een aantal keer per week tanden poetsen is een goed begin om tandplak te beperken bij uw hond of kat.
Hoe vaak dien ik de tanden van mijn kat te poetsen? Is het gelukt en is je kat gewend aan tandpoetsen. Poets de tanden van je kat dan minimaal twee à drie keer per week. Een keer langs alle tanden en kiezen gaan, is al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan.
De meest effectieve om het gebit van je kat schoon te houden is door het minimaal 1 a 2 keer per week te poetsen. Mocht dit niet lukken dan zijn er alternatieven voor het tandenpoetsen bij katten. Door je kat op speciale producten te laten kauwen wordt het gebit op natuurlijk wijze gereinigd.
Laat vervolgens je kat geleidelijk aan wennen aan je vinger in zijn mondje. Begin niet direct met een tandenborstel maar doe het rustig aan. Je kan dit doen door de lip omhoog te doen bij de wangen en met je vinger over de tanden te strijken. Het volstaat om slechts enkele seconden te poetsen.
Het reinigen van de tandvleesrand wordt door huisdieren vaak niet als 'prettig' ervaren en is juist een van de belangrijkste onderdelen van het reinigen. Het tandsteen verwijderen en polijsten onder narcose inclusief narcose begeleiding, pijnstilling etc. kost bij de meeste dierenartsen tussen de 70 en 100 euro.
Door de tanden van je kat regelmatig te poetsen verwijder je tandplaque en help je tandsteen te voorkomen. Je kunt de tanden van een kat poetsen met een dierentandenborstel of met speciale gaasjes. Gebruik ook altijd dierentandpasta en niet je eigen tandpasta.
Stap 4: gebruik de tandenborstel
Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden- of kattentandenborstel, of met een babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten.
Naast dat ze het niet nodig hebben, hebben de meeste katten ook een gloeiende hekel aan water. Een poging om ze toch te wassen wordt dan ook meestal met diepe krassen en andere verwondingen aan beide kanten bestraft!
Het tandvlees ziet er normaal gaaf en roze uit van kleur. Door de ophoping van bacteriën ontstaat een tandvleesontsteking (gingivitis), waarbij het tandvlees gezwollen en rood is en gemakkelijk bloedt. De ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor uw huisdier erg uit de bek stinkt.
De meeste katten spenderen uren per dag aan hun hygiëne. Een kat wast zichzelf namelijk met zijn of haar tong. Sommige katten hebben echter wel wat vaker een douche- of badbeurt nodig. Naast oude en geblesseerde katten, hebben langharige katten ook wat meer hulp nodig.
Zacht, comfortabel & warm
In de zomer heeft je kat minder behoefte aan een warme mand, daarom kan een wat luchtigere slaaplek met een dun kussen van gladde stof (dan) een goed idee zijn. In de winter hebben veel katten hun mand graag wat warmer.
Oudere katten
Voor de zekerheid kunt u een goede krabpaal in huis neerzetten. Zo kan uw kat zelf zorgen dat de nagels niet te lang worden (en voorkomt u dat uw kat het meubilair hiervoor gebruikt). Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig.
Poets het liefst dagelijks de tanden van uw kat.
Dit is het meest effectief in het voorkomen van tandplak en tandsteen bij uw kat. Helaas laten niet alle katten dit toe. Er zijn nog wel producten verkrijgbaar die de vorming van tandsteen tegen kunnen gaan. Vraag uw dierenarts om advies.
Tandpasta (fluoride)
De fluoride die tandpasta voor mensen zit, is schadelijk voor je hond of kat.
Dieren, wilde dieren voornamelijk, hoeven hun tanden dus niet te poetsen omdat het eten wat zij eten rauw is en geen geraffineerde suikers bevat. Ook is het pH van het speeksel van sommige dieren hoog, dit hoge pH zorgt voor de afbraak van zuren in de mond en voorkom gaatjes.
Het melkgebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 premolaren. Van drie tot zes maanden leeftijd gaat de kat wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit. Het blijvende gebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren.
Je merkt veranderingen in de manier van eten. Bijvoorbeeld: plots wil je kat niet meer eten, of ze wil enkel zacht voedsel, of ze slikt haar korrels in zonder de kauwen. Heel vaak zie je je kat aan één kant van zijn mond eten, met een scheve kop. Of je merkt dat ze eten uit haar bek laat vallen.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.
Ontstoken tandvlees door bacteriën in tandplak
De samenstelling van de bacteriën in de tandplak verandert en dit zorgt voor de ontsteking. Daarnaast kan tandplak zich vormen tot tandsteen, waardoor het tandplak nog sterker hecht aan de tand en moeilijker te verwijderen is met poetsen.
Uit verveling of frustratie stelt ze zich op in een hinderlaag om voorbij wandelende mensenbenen ongemerkt te besluipen en te bespringen. Ook dat is op zich een vrij onschuldig spelletje (in de zin dat je kat geen gemene bijbedoelingen heeft), maar het is flink schrikken én kan behoorlijk pijn doen.
Volgens de dierenarts zijn er twee redenen waarom katten meegaan naar de wc. “Ten eerste gaan katten graag mee omdat ze zich bij hun baasjes super veilig voelen. Dat is waarom katten graag bij je komen zitten en je overal volgen”, verklaart Sheikh Bahai. De tweede reden is wat minder schattig.
Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden. Als de kat vervelend uit de bek ruikt kan daar een aantal oorzaken voor zijn. Als eerste noemen we gebitsproblemen. Het tandvlees kan ontstoken zijn of er zijn andere, vaak pijnlijke ontstekingen in de bek aanwezig.
Het nut van die ruwe tong, dat heeft twee redenen. De eerste reden is dat die tong zorgt dat die vacht netjes blijft. En die stekeltjes die op die tong zitten, die gaan eigenlijk als een soort kammetje over die vacht heen. Daardoor blijft die vacht schoon.
De witte vacht kan worden veroorzaakt door een gen voor witte kleuring of door een gen voor witte vlekken. Deze witte vlekken kunnen soms dusdanig zijn dat de kat helemaal wit lijkt.
Katten wisselen tanden tussen de vierde en zesde levensmaand. Alle melktanden worden vervangen door 30 permanente tanden. Soms gaat dit niet vanzelf, dan moet de dierenarts een handje helpen.