De tip van de elleboog wordt ook wel olecranon genoemd. Tussen deze tip en de huid zit een slijmbeurs, een met vocht gevuld zakje, die zorgt voor het opvangen van stoten en voor het glijden van de huid ten opzichte van de onderliggende weefsels zoals bv.
Dit zijn de triceps (elleboogstrekkers) en biceps (elleboogbuigers). Zoals de namen al doen vermoeden, zorgen deze spieren voor het strekken en buigen van de elleboog. De triceps zitten aan de buitenkant van de elleboog en de biceps aan de binnenkant van de elleboog.
Een slijmbeurs is een zakje met vocht dat zich tussen botten en pezen of gewrichten bevindt. Het dient als een soort stootkussen, het vangt klappen op. In de elleboog bevindt de slijmbeurs zich aan de achterkant van het ellebooggewricht. Het beschermt de elleboog tegen stoten en veel leunen op de punt van de elleboog.
De elleboog bestaat uit drie botten. De ellepijp (ulna), het spaakbeen (radius) en de bovenarm (humerus). Het ellebooggewricht is een scharniergewricht welke een buig- en strekbeweging kan maken.
Buitenste kromming van het gewricht
De binnenkant heet knieholte. In de elleboog hoesten, kuchen of niezen doe je in de achter- of de binnenkant van de elleboog, dus in de elleboogholte. Geen wonder dat je ook weleens hoort of leest dat je in je elleboogholte moet hoesten of niezen.
De tip van de elleboog wordt ook wel olecranon genoemd. Tussen deze tip en de huid zit een slijmbeurs, een met vocht gevuld zakje, die zorgt voor het opvangen van stoten en voor het glijden van de huid ten opzichte van de onderliggende weefsels zoals bv. het bot.
De voorarm bestaat uit twee lange botten: de ellepijp (ulna) en het spaakbeen. Deze zijn naast elkaar gesitueerd en vormen samen met het bot van de bovenarm het ellebooggewricht. De ulna ligt aan de binnenzijde van de voorarm.
Het telefoonbotje (ook wel stroombotje, elektrisch botje, elektrische knobbel, tinteldoosje of weduwnaarsbotje geheten) is een schertsende term voor dat deel van de elleboog dat wordt gevormd door het onderste, mediale deel van het opperarmbeen.
Geen bot, maar zenuw
Bij je elleboog loopt hij over het bot en zit hij erg dicht onder je huid, waardoor je hem gemakkelijk kunt bezeren. Wanneer je de nervus ulnaris stoot, druk je de zenuw samen en schiet de pijn langs de zenuw naar beneden, wat zorgt voor een hevige tinteling in je onderarm en hand.
Door beknelling of irritatie van de zenuw heeft u een pijnlijk, tintelend gevoel in uw pink of een deel van uw ringvinger. De pijn is vergelijkbaar met het gevoel wanneer u uw elleboog stoot en het telefoonbotje raakt. U kunt last hebben van krachtsverlies in uw hand en/of minder gevoel in uw pink en ringvinger.
Een slijmbeurs is een holte met een stroperige vloeistof, die ervoor zorgt dat het gewricht soepel beweegt. De belangrijkste slijmbeurzen in de schouders zitten tussen het schouderblad en de bovenarm.
Een slijmbeursontsteking gaat vanzelf over als je de elleboog voldoende rust geeft. Een brace kan hierbij helpen door het gewricht te ondersteunen doormiddel van compressie. Een compressiebrace kan ook de zwelling verminderen. Een brace wordt vaak naast fysiotherapeutische oefeningen ingezet.
Het knakken kan veroorzaakt worden door een los stukje bot of kraakbeen dat het gewricht blokkeert. Wanneer het gewricht weer ontgrendeld wordt, kan dit gepaard gaan met een 'poppend' geluid. Bij artrose kunnen de gewrichten gaan knakken en 'zandgeluiden' maken. Dit komt meestal tijdens het bewegen voor.
Wat is een golfarm? Bij een golfarm heeft u pijn aan de binnenkant van uw elleboog. Op deze plek zitten spieren van uw onderarm met pezen aan uw elleboog vast. Het zijn de spieren waarmee u de pols en de vingers buigt.
De onderarm, voorarm of antebracchium is een onderdeel van het menselijk lichaam, namelijk het deel van de arm dat zich tussen de elleboog en de pols bevindt. De bewegingen die de onderarm kan maken zijn het gevolg van de bewegingsmogelijkheden die het ellebooggewricht en het polsgewricht geven.
Het woord 'el' is een oud woord voor 'onderarm'. Vroeger werd het ook gebruikt als lengtemaat (ca. 69 centimeter). Maar omdat het geen hedendaags woord meer is, noemt men 'elleboog' een versteende samenstelling en komt er geen tussen-n.
Tijdens het ontstaan van een scheuring van het ligament is meteen een stekende pijn te voelen met daarbij soms een scheurend/knappend geluid. Deze stekende pijn gaat vervolgens over in een zeurende pijn die toeneemt bij belasting van de elleboog.
Meestal gaat een elleboogkneuzing na een paar dagen tot drie weken vanzelf over. Na een aantal dagen kan er geleidelijk meer bewogen worden. Dit stimuleert het herstel. Is er mogelijk sprake van een botbreuk, is er forse zwelling of blijft de pijn hevig ondanks rust, neem dan contact op met je huisarts.
De binnenste armzenuw loopt van de oksel via de binnenkant van de elleboog ('telefoonbotje') naar de pink. Ter hoogte van de elleboog loopt de elleboogzenuw door een soort tunnel. Dit noemen we de cubitaal tunnel.
In het uiteinde van het bovenarms bot (wat in de elleboog zit) zit een groef. Hierin ligt de zenuw voor de onderarm en de hand. Deze zenuw kan worden geraakt, omdat deze in de elleboog niet goed verstopt zit tussen ander weefsel, zoals spieren.
De nervus ulnaris is één van de drie zenuwen in de onderarm. Hij loopt vlak langs het zogenaamde 'telefoonbotje': een botuitsteeksel aan de binnenzijde van de elleboog. Omdat de zenuw daar vlak onder de huid zit, kan deze gemakkelijk geïrriteerd raken of beschadigd worden.
De knobbel van de humerus heet het capitellum. Het capitellum past in het kommetje aan het uiteinde van de radius. Dit kommetje heet de Radiuskop. In het ellebooggewricht, zijn de uiteinden van de botten bedekt met kraakbeen.
De ellepijp of ulna is in het menselijk lichaam het bot dat zich in de onderarm aan de zijde van de pink en de buitenkant van de elleboog bevindt. Het andere bot in de onderarm is het spaakbeen.
De radiuskop of radiushals zit bij de elleboog, in het spaakbeen. Het spaakbeen is het bot tussen de pols en de elleboog. We behandelen deze breuk met een drukverband en een sling.