Shanghai voert met een zeer ruime marge de ranglijst aan, gevolgd door Singapore, Hongkong, Korea, Japan en Taipei. Finland mag zich – ondanks de tegenvallende resultaten – 'the best of the rest' noemen. Finland wordt nu wel op de hielen gezeten door Estland dat inmiddels beter scoort bij wiskunde.
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
PISA is een afkorting voor Programme for International Student Assessment. Het is een internationaal vergelijkend onderzoek dat de vaardigheden en kennis in wiskunde, natuurwetenschappen en lezen van 15-jarigen test. Ongeveer 80 landen doen mee met PISA.
Wat is PISA? Programme for International Student Assessment (PISA) is een internationaal vergelijkend onderzoek op initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Ook de andere landen in het lijstje, Afghanistan (46 procent van de kinderen gaat niet naar school), Soedan (45 procent), Niger (38 procent) en Nigeria (34 procent), tonen hoe humanitaire situaties en langdurige crises kinderen van school houden.
Een negenjarig kind volgt in Nederland jaarlijks gemiddeld 1000 uur les, tegen in Europa gemiddeld 837 uur. De minste lesuren krijgen kinderen in Duitsland (705) en Denemarken (660). Volgens de stuurgroep Dagindeling is Nederland topscorer, omdat er hier meer schooldagen zijn en minder vakantieweken per jaar.
Het land met de meeste universiteiten op de wereld is volgens de Leiden ranking China met 247 universiteten. Dit zijn er 46 meer dan de Verenigde Staten en 234 meer dan Nederland.
Dat blijkt uit de jaarlijkse QS World University Ranking. De beste negen universiteiten van de wereld bevinden zich allemaal in de VS en Engeland. Massachusetts Institute of Technology (MIT) voert de lijst aan, gevolgd door Stanford, Harvard en Caltech. Het Britse Cambridge en Oxford volgen.
De Britse University of Oxford is voor het zevende jaar op rij de best aangeschreven universiteit ter wereld. Nederland is met zeven universiteiten vertegenwoordigd in de jaarlijkse top 100.
Harvard University krijgt in 2022 de hoogste notering, gevolgd door Stanford University en Massachusetts Institute of Technology (MIT). Twee andere Nederlandse universiteiten hebben een plek gekregen in de lijst.
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
De leerplicht geldt tot de leeftijd van 18 jaar. Het academisch jaar loopt van september tot juni/juli. Het voorschools onderwijs in Portugal (educação pré-escolar) bestaat uit het niet- verplichte kleuteronderwijs voor de leeftijdscategorie tot 6 jaar.
Meer dan 4.000 studenten vanuit de hele wereld trekken dit jaar naar Utrecht.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
School maakt me ongelukkig
Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je hier met iemand over praat. Maak en afspraak met de vertrouwenspersoon bij je op school, praat met een familielid of deel je gedachten met een klasgenoot. Praten over je gevoelens helpt bij het begrijpen ervan.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
In Spanje vormen het basisonderwijs en het verplicht voortgezet onderwijs samen 1 fase: de basisfase (educación básica). De leerplicht geldt voor de gehele basisfase, dus voor leerlingen van 6 tot 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder zijn in Spanje niet meer verplicht om naar school te gaan.
Onderwijs in Spanje is gratis en wordt ondersteund door de Spaanse nationale overheid.
De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur.
Herfstvakantie en kerstvakantie in Italië
Wel is 1 november nog een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Dan is het Ognissanti, Allerheiligen. De kerstvakantie 2022-2023 begint voor de meeste kinderen op 24 december. Afhankelijk van de regio eindigt deze op 5 of 9 januari 2023.
Ook andere warme landen zoals Turkije, Uruguay en Italië zijn een drie maandelijkse zomervakantie gewoon. Leerlingen in de Verenigde Staten volgen evenveel aantal uren les als de gemiddelde Europese schoolganger en daar wordt het aantal vakantiedagen geregeld per staat.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
Leiden wordt de duurste, met tarieven vanaf 14.700 euro.
Aan Oxford University en de University of Edinburgh varieert het van 20.000 tot 41.000 USD, afhankelijk van de studierichting (wetenschapsvakken zijn meestal duurder). De London School of Economics vraagt ongeveer 24.000 USD per jaar, ongeacht de opleiding.