Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op. De Hippocampus reguleert onze stemming en onze reactie op stress. Het zorgt ervoor dat bij een periode van stress, je stresshormonen worden teruggeschroefd.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Bij een burn-out duurt het langer om te herstellen. Ook is overspanning een belangrijke oorzaak van werkverzuim. Dit betekent dat je niet kunt werken omdat je overspannen bent.
De termen overspannen en burn-out worden vaak door elkaar gehaald, maar betekenen niet hetzelfde. De klachten die horen bij overspannenheid en burn-out lijken wel op elkaar. Als je je niet goed kunt herstellen van de klachten, kan overspannenheid overgaan in een burn-out.
Mensen met een burn-out ervaren nog veel sterker dan mensen met 'gewone' overspannenheid dat ze geen controle meer hebben over hun functioneren. Zij voelen extreme vermoeidheid, emotionele uitputting, een verminderd gevoel van competentie en een emotionele afstand ten opzichte van hun werk of andere taken.
Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid. Je voelt je lichamelijk uitgeput: minder weerstand, vaker ziek, minder conditie, pijn op de borst, duizelig, kortademig, hoofdpijn.
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
- Overspannenheid: Grofweg is medisch gezien van overspannenheid sprake bij een combinatie van de navolgende klachten: slapeloosheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, concentratieproblemen of vergeetachtigheid.
We spreken van overspannenheid wanneer je te lang gespannen bent geweest en niet meer voldoende tot rust kan komen. Stress kan zowel gezond als in ongezonde vorm voorkomen. Overspannenheid is het resultaat wanneer je voor een korte periode te veel stress en emoties hebt moeten verwerken.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Stop met klagen en probeer te kijken naar de leuke dingen. Een belangrijke manier om je werk leuker te gaan vinden is door meer te socializen. Door een goede interactie met je collega's, wordt je dag een stuk gezelliger. Probeer wat vaker een koffie te doen met collega's, of in de pauze even samen een rondje te lopen.
Wanneer je overspannen raakt, is een gesprek met de bedrijfsarts een belangrijke eerste stap. Wanneer je je ziekmeldt, heb je zelfs wettelijk recht op een dergelijk gesprek. Tijdens zo'n gesprek onderzoekt de arts hoe het komt dat je overspannen bent en wat de mogelijkheden zijn voor herstel of re-integratie.
Vertel aan je leidinggevende of de bedrijfsarts wat je doet om te herstellen van de situatie. Zo schets je een goed beeld van de manier waarop je je werk weer wilt hervatten en op welke termijn dit zal zijn.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer. Daar kan veel variatie in zitten.
Je work-outs voelen zwaarder aan dan normaal.
Als je normaal een comfortabel tempo van 6 minuten per kilometer aanhoudt, maar opeens een minuut langer nodig hebt, of wanneer 60% van het gewicht dat je normaal tilt aanvoelt alsof je een auto moet optillen, dan geeft je lichaam aan dat het rust nodig heeft.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.