En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Cement of mortel dat aangemaakt is met Hydramix Pro droogt waterdicht op. Waterdicht cement voorkomt met waterindringing gepaard gaande schade zoals optrekkend vocht, hechting van schimmels, algen en mos. Waterdicht cement kan beter tegen olie, vetten en zuren, en maakt het cement vlekwerend.
Meer water = slappere mortel
De ideale watercementfactor of verhouding water ten opzichte van cement ligt tussen 0.4 en 0.6. Soms moet echt zelf even uitproberen of dat je iets meer of minder water nodig hebt. Werk je bijvoorbeeld met vochtig zand, dan je al minder water nodig hebben.
Waterbestendigheid: Cement is waterbestendig en kan worden gebruikt in veel verschillende omgevingen. 4. Gemakkelijk te gebruiken: Cement is gemakkelijk te mengen en te gebruiken.
Hydramix Pro is een formule welke van binnenuit bescherming biedt. De mortel, specie en cement wordt door en door volledig waterdicht. Hydramix beschermt de wapening van beton en voorkomt de indringing van water, vuil, mos en algen. Hydramix Pro is makkelijk toe te passen en wordt als water gebruikt.
Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. Je kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als je water zou hebben gebruikt.
Je kan de muur waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel breng je aan op de gevel. Hierdoor krijg je een soort doorzichtige laag waardoor de gevel waterdicht zal zijn. 5 Liter impregneermiddel heb je al vanaf 50 euro.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft.
Metsel niet bij regenweer. Metsel niet bij regenweer om de kans op uitbloeiingen en kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Na circa 2 weken is de specie voldoende uitgehard om te kunnen voegen.
Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Wat past bij mij? Met een waterdichtheid tussen de 1.000 en 5.000 millimeter kun je erop rekenen dat het kledingstuk bestand is tegen de regen, maar niet waterdicht is. Compleet waterdicht wordt de stof pas tussen de 5.000 en 15.000.
Is waterafstotend hetzelfde als waterdicht? Waterafstotend is niet hetzelfde als waterproof. Waterafstotende jassen houden je slechts volledig droog in korte, lichte regenbuien. Waterdichte membranen die we gebruiken voor onze shell jassen en -broeken houden zelfs hevige regenval op afstand.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Vochtproblemen ontstaan niet alleen bij oude huizen of huizen die niet goed onderhouden worden en een slechte ventilatie hebben. Ook tijdens het bouwen kan er water door de muur komen, ook wel bouwvocht genoemd. Een vochtige muur kan dus ook zeker ontstaan nieuwgebouwde of gerenoveerde huizen.
Doorslaand vocht of regendoorslag duikt vooral op bij poreuze of beschadigde muren van oudere woningen. Vooral de muren die naar de regenzijde gericht zijn, kunnen last krijgen van dit probleem. De poreuze muren kunnen vocht opslorpen of water kan binnendringen via barsten in de muur of door een lekkende dakgoot.
Vochtige muren kunnen veel schade in en rondom je huis veroorzaken en tasten de constructie van je woning aan. Ook veroorzaken ze een slecht en ongezond binnenklimaat. Doordat vocht vaak geleidelijk ontstaat, wordt het niet altijd direct herkend. Vocht veroorzaakt schimmels en trekt ongedierte aan.