Het verbruik van een pelletkachel is onder andere afhankelijk van het vermogen van de kachel. Ook de afstelling, het gebruik van de kachel en het soort pellet spelen een rol in het verbruik van een pelletkachel. Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 10 kg bij 6 uur volop steken.
De meeste fabrikanten schatten het gemiddelde verbruik van uw pelletkachel op 1 kg van pellets per uur, wat neerkomt op 2 tot 3 ton per jaar.
Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden. Dit komt momenteel neer op een prijs van ongeveer 800 à 1.200 euro per jaar.
Over het algemeen wordt aangenomen dat één zak pellets van 15 kilogram ongeveer 4 tot 5 uur kan branden in een pelletkachel of verwarmingstoestel met een vermogen van 8 kilowatt vol uit! Dit betekent dat één zak pellets per dag kan worden verbrand om een gemiddelde woning warm te houden tijdens de wintermaanden.
Hoe lang doe je met 15 kg pellets? Hoe lang u doet met een zak van 15 kg pellets ligt natuurlijk ook een beetje aan het rendement van uw kachel. Gemiddeld kunt u met een zak van 15 kilogram pellets ruim 10 uur stoken. Voor een zak van 15 kilo betaalt u gemiddeld tussen de 8 en 10 euro.
Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden. Dit komt ongeveer neer op een prijs van 250 à 400 euro per jaar. Prijzen vergelijken loont!
Minder energiekosten
Door te stoken met houtpellets in de plaats van gas, bespaart u tot 50% op energie. Zo heeft u de kost van uw investering al na een paar jaar terugverdiend. Een gemiddeld gezin begint met een pelletkachel al na drie jaar een mooie som geld te besparen.
Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 0,23 euro per branduur en 1.000 kilogram pellets op jaarbasis. Als je gedurende zes maanden (van oktober tot april) stookt, is dat het equivalent van 7,14 kilogram per dag.
Voordelig als bijverwarming
Steekt u de kachel een paar uur per dag aan tussen oktober en april, dan betaalt u voor de pellets en elektriciteit 150 tot 200 euro per jaar. Voor een intensiever gebruik telt u tot 300 euro neer.
Een standaard pelletkachel heeft na 1000 branduren groot onderhoud nodig. Dankzij de uitzonderlijk schone verbranding en de zelfreinigingende functie is onderhoud bij een Nordic Fire pelletkachel pas na 2000 branduren nodig. Hierdoor kunt u veel langer verwarmen en bespaart u ook nog eens op de onderhoudskosten.
Na deze 4 tips weet je precies hoe je het goedkoopst pellets koopt. Hoeveel kosten pellets op dit moment in België? 31-05-2023 : 7.24 €/zak* van 15 Kg premium pellets = 477.84 €/pallet (66 zakken).
De kWh prijs van houtpellets ligt iets lager dan die van aardgas of stookolie. Op de stookkosten besparen met pellets kan dus, maar in vergelijking tot brandhout ligt het besparingspotentiëel een pak lager. Brandhout is immers ongeveer de helft goedkoper per kWh dan pellets en dikwijls zijn er ook gratis bronnen.
Net als de energieprijzen blijft ook de prijs van houtpellets nog steeds stijgen. "Sinds januari is de prijs van pellets verdubbeld", zegt Arvesta, een bedrijvengroep die houtpellets aanbiedt in haar talrijke Aveve-winkels. Reden voor de prijsstijging is de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen.
Het kan variëren van 30 Watt per uur tot wel 350 Watt per uur CONTINU. Bij een pelletkachel die 250 Watt per uur nodig heeft, is de besparing op uw gasrekening wel leuk, maar de rekening van elektra is veel hoger...
Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden? U kunt de pelletkachel 's nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven.
De korf geeft tot 1.5 tot 4 uur warmteplezier en kan ook buiten worden gebruikt als alternatief voor een vuurkorf. Als het gaat om de prijs zijn bruine houtpellets wat goedkoper. Ze branden wat warmer en gaan er dus minder snel doorheen. Daarnaast zijn ze ook per zak iets goedkoper.
Heeft u een redelijk goed geïsoleerde woning, dan bespaart u rond de 30% á 40%. Is uw woning matig tot slecht geïsoleerd, dan haalt u zeker de 50% en meer. Ook geldt ''Hoe meer gas u gebruikt per jaar, hoe meer u zult besparen met de pelletkachel.”.
De meeste pelletkachels zijn goed voor een besparing van 30 tot 60 procent. Dat is behoorlijk wat. Zeker als je bedenkt dat het leeuwendeel van uw energierekening (meestal 75 tot 80 procent) bestaat uit het verwarmen van ruimten.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
Een airplus pelletkachel is uitgevoerd met minimaal één extra convectieventilator waardoor u meerdere ruimtes kunt verwarmen met de pelletkachel. Door middel van de regelbare ventilatoren kunt u de hoeveelheid warme lucht per ruimte verdelen. De te verwarmen ruimtes hoeven hierdoor even groot te zijn.
Begin vorig jaar werd een zak pellets verkocht aan 4,20 euro, in oktober aan een recordbedrag van 14,80 euro. Er is echter een kentering, want sinds januari 2023 daalde de gemiddelde prijs onder de grens van 10 euro per zak. 7,50 euro per zak is zelfs geen uitzondering meer in de maand februari.
Ook een pelletkachel heeft lokaal een negatief effect op de luchtkwaliteit.” Tegen 2050 wil Europa vrij zijn van fossiele brandstoffen, en ook het verbranden van hout als biomassa moet fors verminderen. “Met het oog op de toekomst is een pelletkachel dus sowieso geen blijver”, zegt Van Evercooren.
Pelletkachels en pelletketels zijn verbrandingstoestellen waarin, net als in andere verbrandingstoestellen, koolmonoxide kan ontstaan. Een goede werking van het toestel en een gesloten rookgasafvoer zijn dan ook belangrijk om te voorkomen dat koolmonoxide vrijkomt.