Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
Nederlandse bodem zit nog vol gas Het gas in de Nederlandse bodem is nog lang niet op. Er is nog zeker een voorraad van 500.000 miljard kubieke meter gas. Ter vergelijking, in Slochteren zat een voorraad van 2800 miljard kubieke meter gas. Dat zegt Energie Beheer Nederland.
Afbouwen van gaswinning
Daarom is in 2018 door de overheid besloten de gaswinning in het gebied versneld af te bouwen. In eerste instantie naar nul rond 2030. Een jaar later, in 2019, is dat door de minister bijgesteld: het doel moet al in 2022 of 2023 worden gehaald.
Hoeveel m3 gas heeft Nederland per jaar nodig? Daarom ligt het gasverbruik voor een appartement een stuk lager. U heeft dan gemiddeld maar zo'n 900 m3 gas per jaar nodig, 60 procent van de eerdergenoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar.
Laatste Nederlandse gas
Uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bleek in augustus dat er nog 78,2 miljard kubieke meter aan gasvoorraden in de Noordzee zijn.
In de staafdiagram is goed te zien dat gas in onze buurlanden beduidend goedkoper is dan bij ons. In Duitsland betaalt een huishouden ruim 14 eurocent per kWh en in België (Brussel) ruim 12 eurocent, bijna de helft van het tarief in Nederland. In Oost-Europa is de gasprijs voor huishoudens nog veel lager.
De verwachting is dat 25 hiervan binnen vijf jaar (periode 2021-2025) in productie zullen worden genomen, van de overige 86 voorkomens is het onzeker of deze zullen worden ontwikkeld. Voor 158 voorkomens geldt dat deze in het verleden aardgas hebben geproduceerd, maar dat de productie (tijdelijk) is gestaakt.
De oorspronkelijke winbare gasvoorraad wordt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een gezamenlijke onderneming van de Shell en Exxon Mobil, geschat op ongeveer 2900 miljard kubieke meter (Nm3) gas. Hiervan is nog ongeveer 470 miljard Nm3 gas als voorraad aanwezig.
Ofwel: 25% van al het gas in Europa komt uit Rusland. In Rusland draait de export voor een heel groot deel op energie, zowel gas als olie. Het gas komt op verschillende manieren naar Europa. De bekendste pijplijnen zijn de Nord Stream 1-gaspijplijn en de veelbesproken Nord Stream 2-pijplijn.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
Op het land van boer Boon uit Kolham in Groningen wordt op 2.600 meter diepte bij een proefboring door de NAM aardgas gevonden. Later blijkt deze vondst deel uit te maken van het grootste gasveld van Europa: het Groningen-veld. De oorspronkelijk winbare gasvoorraad werd geraamd op zo'n 2700 miljard m³.
Reserves, productie en export. Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode. Deze wijkt af van hetgeen internationaal gebruikelijk is.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is. Die 17 jaar is gebaseerd op het productieniveau in 2015.
In plaats van tachtig procent hoeft de gasvoorraad maar slechts voor 63 procent gevuld te worden. Dat terwijl de maatschappelijke druk om de voorraden te vullen groot is. Dat de EU nu minder hoge eisen stelt, blijkt uit een Kamerbrief van minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, zo vond het FD uit.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.
Voor huishoudens betekent dit een variabele energieprijs rond de 1,30 euro per m3 voor gas en rond de 0,35 euro per kWh voor stroom (inclusief belastingen).
In de top vijf voor de gasprijzen in augustus zitten naast Nederland vooral Noord-Europese landen, zoals Denemarken, Zweden en Duitsland. Maar ook in Griekenland (Athene) zijn de gasprijzen relatief hoog. Tarieven van gas in landen als Frankrijk, Portugal, Ierland en Luxemburg liggen daarentegen relatief laag.
In Nederland is het totale aandeel belastingen op stroom en gas (btw en energiebelasting) fors hoger, namelijk ongeveer een derde van de totale energierekening. In België liggen de taksen op energie veel lager. Zo is de btw (nog) 6 procent, in plaats van 21 procent in Nederland.
Zo hebben we de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw. Bij de huidige gasprijzen zijn die heffingen samen goed voor zo'n 30 procent van de totaalprijs, volgens energieleverancier Essent. Deze combinatie van factoren zorgt er dus voor dat jij een stuk meer voor je gas betaalt, dan je mede-Europeanen.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden. De blauwe gebieden in het Noorden is ondergrondse gasopslag.