De uitvalverschijnselen van een hersenbloeding en een herseninfarct zijn gelijk. De oorzaak is heel anders. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen.
Bij een infarct is er sprake van een propje in een bloedvat, dat de doorbloeding belemmert. Bij een bloeding gaat het om een gescheurd bloedvat, waar bloed uit stroomt. Zowel bij een infarct als een bloeding krijgen de hersenen op een bepaalde plek geen zuurstof en voeding, met schade als gevolg.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Iedere CVA-patiënt herstelt zich op zijn eigen manier. Sommige patiënten houden aan een beroerte blijvende schade over en andere minimale schade. Dat maakt de verwerking van een beroerte ingewikkeld: niemand kan voorspellen hoe het allemaal zal lopen.
De overlevingskans na een herseninfarct is hoger dan na een hersenbloeding. Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Duidelijk voorbeelden zijn een beroerte (herseninfarct) door een plotse afsluiting van een bloedvat of een hersenbloeding doordat een bloedvat knapt. Vaatschade kan echter ook sluipend en ongemerkt ontstaan, bijvoorbeeld door mini-herseninfacten, en dan voor de patiënt zomaar 'ineens' cognitieve klachten geven.
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
In het kort
Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen. De artsen controleren regelmatig hoe het met je gaat. Je gaat er zo snel mogelijk oefenen om beter te worden, meestal binnen 24 uur.
In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen. De kans op een stille beroerte neemt toe met het ouder worden en is hoger bij mensen met dementie en mensen die eerder een herseninfarct hebben gehad.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken. taal moeilijker spreken én begrijpen. concentratieproblemen, vergeetachtigheid. zware vermoeidheid: lees meer op de website van de hersenstichting.
De periode van revalideren is afhankelijk van de ernst van de beroerte en varieert van 2 weken tot enkele maanden. In het ziekenhuis moet het mogelijk zijn om op elk moment een nieuwe patiënt met een beroerte op te kunnen nemen, daarom kunt u helaas niet wachten op een instelling naar voorkeur.
De hersenen herstellen moeilijk uit zichzelf
Zonder onze hersenen kunnen we niets. En onze hersenen, die kunnen weer niet zonder bloed. Bij een beroerte zijn er problemen bij het aanvoeren van bloed naar de hersenen.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
Het belangrijkste is dat u de patiënt de tijd geeft om op woorden te komen, geduld toont en niet voor de patiënt gaat spreken. Maak korte zinnen, spreek rustig en geef de patiënt de tijd. Maak gebruik van alle mogelijke hulpmiddelen, zoals gebaren en tekeningen.
Binnen 4,5 uur na het ontstaan van een herseninfarct is een behandeling mogelijk om het stolsel op te lossen met medicijnen. Binnen 6 uur kan de arts het stolsel nog weghalen met een holle draad (katheter). Hoe sneller de verstopping in een hersenvat opgelost is, hoe groter de kans op een goed herstel.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kunnen de klachten de eerste weken veel minder worden. Ook daarna kan het nog verbeteren, maar minder en langzamer. Het is daarom belangrijk dat je snel gaat oefenen. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter.
Een CVA in de linkerhersenhelft
Een CVA in de linker hersenhelft geeft uitval aan de rechterkant van het lichaam en andersom. Daarnaast geeft een CVA in de linker hersenhelft andere klachten dan in de rechter hersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten.
Daarmee bedoel ik: niet roken, gezonde voeding met weinig zout en onverzadigd vet, en voldoende lichaamsbeweging. Maar soms hebben mensen daarnaast ook medicijnen nodig om een te hoge bloeddruk of hoog cholesterol te behandelen. Via de huisarts kun je dit laten controleren.
Na een hersenbloeding of een herseninfarct kunnen langdurige (chronische) pijnklachten optreden, in de andere zijde dan waar het letsel zich bevindt.