Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Tips voor je afwijzingsbrief:
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes. En houd te allen tijde de sfeer goed.
De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.
5 redenen voor een sollicitatie afwijzing
Je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. Je bent overgekwalificeerd voor de functie. Je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter. Een andere kandidaat 'past beter in het team'.
Vraag naar de reden van afwijzen en probeer deze in steekwoorden op te schrijven. Geef aan dat je dit als belangrijk verbeterpunt ziet en dat je dit nog even moet laten bezinken en vraag of je nog even contact op mag nemen als je nog vragen hebt. Bedank voor de genomen moeite en wens ze succes met de gekozen kandidaat.
Je moet natuurlijk niet ongeduldig zijn, maar wanneer je bijvoorbeeld 2 weken na het sollicitatiegesprek nog steeds niets gehoord hebt kan dit de volgende redenen hebben : Er zijn nog sollicitatiegesprekken bezig voor deze functie. De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen.
Kies welke slechte eigenschappen je noemt en welke niet.
Als de zwakke punten die je opnoemt bijvoorbeeld net essentieel zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn, of maar weinig invloed zullen hebben op je prestaties.
Regels bij solliciteren
De Sollicitatiecode is geen wet, dus sollicitanten en werkgevers hebben geen 'harde' rechten. Wel kunt u een klacht indienen als een werkgever zich niet aan de Sollicitatiecode heeft gehouden.
'Omgekeerd solliciteren' is daar een mooi voorbeeld van. De rollen worden omgedraaid. Werkgevers solliciteren bij kandidaten. Dat geeft kandidaten de kans om te laten zien wat zij belangrijk vinden aan een baan en werkgevers krijgen een podium om te laten zien hoe leuk het is om bij hun organisatie te komen werken.
Tips voor het schrijven van een afwijzingsbrief
Hanteer één auteur in de brief. Neem genoeg ruimte in de brief om de afwijzing te onderbouwen, maar houd het zo bondig mogelijk. Erken de tijd en moeite die de kandidaat in de sollicitatie heeft gestoken. Beëindig de brief op een positieve manier.
Een sollicitant met een goed zelfinzicht, die zijn sterke en zwakke punten weet te benoemen en fouten erkent, komt betrouwbaar over. Bij betrouwbaarheid hoort ook: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Deze medewerkers zijn loyaal en zeggen niets negatiefs over een vorige werkgever.
“Bedankt voor je interesse, ik voel mij vereerd. Maar ik ben niet geïnteresseerd”. Het is altijd een goede idee om een afwijzing een positief tintje te geven.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Vertel (opnieuw) waarom jij de juiste kandidaat bent
Vat nog eens goed (en kort) samen wat jij als persoon komt brengen en wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Vertel waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Welke kwaliteiten heb jij, waarmee jij je onderscheid van de rest.
Met deze mail wil ik u bedanken voor het sollicitatiegesprek, dat wij gevoerd hebben op (datum). U heeft mij een duidelijk beeld gegeven over de inhoud van de vacature (functietitel) en het bedrijf (bedrijfsnaam). U heeft mij zeer enthousiast gemaakt over de mogelijkheid om voor u te werken.