Het grote verschil tussen introversie en verlegenheid is dat jongeren die introvert zijn geen 'angst voor vreemden' kennen. Globaal gezien zegt introversie eerder iets over de manier waarop een persoon energie opdoet.
Wat is verlegenheid
Iemand die verlegen is ervaart een gevoel van angst in het gezelschap van andere mensen: sociale angst. Een angst die voortkomt uit het idee niet goed genoeg te zijn of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je bent bang dat iedereen negatief over je denkt.
Introverte mensen zijn doorgaans stiller, terughoudender en meer in zichzelf gekeerd. In tegenstelling tot extraverte mensen, die energie halen uit sociale interactie, moeten introverte mensen energie steken in sociale situaties en daarmee kan dit vermoeiend zijn.
Wat is introvert zijn? Introvert is een benaming voor personen die naar binnen gekeerd zijn. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners.
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen. Als introvert persoon kun je vaak goed luisteren.
Je zult je onafhankelijker voelen
Maar naarmate je het vaker doet wordt het steeds makkelijker (en leuker). Je gaat je zelfverzekerder voelen over je solo-uitjes en dat leidt uiteindelijk ook tot een gevoel van onafhankelijkheid. Gaandeweg leer je beseffen dat je helemaal niemand nodig hebt om iets leuks te ondernemen.
Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.
Als je stil bent, luister je veel beter naar anderen
Dit punt lijkt op het vorige, alleen is het gericht op de ander. Wanneer je je comfortabel voelt terwijl je stil bent, ontstaat er de mogelijkheid om je op anderen af te stemmen en echt te luisteren.
Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren. Nu blijkt al jarenlang dat extraverte mensen vaker in leiderschapsrollen werken dan mensen die introvert zijn.
In tegenstelling tot introversie is verlegenheid dus niet aangeboren. Dit betekent ook dat je over verlegenheid heen kunt groeien.
Verlegenheid heeft verschillende oorzaken
Verlegenheid is voor een deel erfelijk: als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Ook onzekerheid, een laag zelfbeeld, of vervelende ervaringen in de puberteit, zoals pesten, vergroten je kans op verlegenheid.
Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
Hoe dat komt? Extraverten zouden van nature ondergestimuleerd zijn en die prikkels nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Introverten zitten al op hun optimale niveau van stimulatie en raken door omgevingsprikkels juist overgestimuleerd.
Een introvert wil graag werk doen dat betekenisvol is: door mensen te helpen, of door een verschil te maken. Wanneer een introvert niet het idee heeft dat hij nuttig bezig is, zal dit aan hem gaan knagen.
Introverts krijgen energie van betekenisgeving en zingeving. Ze willen iets doen wat een verschil in de wereld maakt (of dit nu klein of groot is maakt niet uit). Veel introverte mensen kunnen hun energie opladen door dagelijks aan hun eigen doelen te werken. Zo kun je doelen opstellen die altijd vóór jou werken!
Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, je kunt jezelf wel trainen om mensen aan te spreken op netwerkevents, uit je comfortzone te treden en veel sociale evenementen te doen, maar je persoonlijkheid verander je niet: je blijft een introvert met extraverte punten.
Als je karaktereigenschappen hebt van een introvert en een extravert wordt dat ook wel 'ambivert' genoemd. Een ambivert wordt omgeschreven als iemand die het niet erg vindt om af en toe in het middelpunt te staan, maar er ook van me-time houdt. Je bent graag met vrienden, maar je hoeft niet per se overal bij te zijn.
Wanneer je de meeste kans hebt om die ware tegen het lijf te lopen? Op je 25e. Sla die avonden uit dan vooral niet over, want je weet het nooit. Mannen zijn iets ouder als ze hun soulmate vinden, ongeveer 28 jaar, blijkt uit onderzoek van match.com dat is gedaan onder duizenden singles.
In de praktijk betekent het dat je zes maanden lang seks kunt hebben met iemand zonder dat je een relatie hebt. Of dat je een jaar lang met iemand naar concerten gaat, elkaars vrienden kent, voor elkaar kookt, soms seks hebt en elkaar friends with benefits noemt.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen. Daardoor lopen ze een groter risico op overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.