Surface Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) vervangt het standaard BIOS (basic input/output system) door nieuwe functies, waaronder een snellere opstartprocedure en verbeterde beveiliging. Je kunt Surface UEFI gebruiken voor het beheren van de firmwarefuncties op je Surface.
Zelfs zonder besturingssysteem heeft je pc een minimum aan intelligentie aan boord: de BIOS of UEFI. Die firmware woont op een chip op het moederbord van je computer, en krijgt stroom van een knoopbatterij. Voor er nog maar sprake is van het opstarten van Windows (of Linux of macOS), moet die firmware zijn ding doen.
UEFI vervangt de Basic Input/Output System-firmware-interface die wordt gebruikt in oudere pc's, die alleen 16-bits computers met BIOS ondersteunt. De UEFI-modus biedt u uitgebreide opties om te bepalen hoe uw computer opstart. Met UEFI kun je kiezen welke apparaten worden geactiveerd wanneer je je computer opstart.
Secure Boot beschermt het opstartproces tegen beveiligingsaanvallen tegen schadelijke code zoals malware en ransomware. Secure Boot is afhankelijk van de firmware en vereist dat het BIOS van de computer is ingesteld op UEFI-modus.
Met MBR bevinden de bits zich op het eerste segment van de schijf. Eventuele schade of corrupte sectoren in dat gebied zorgen ervoor dat het besturingssysteem niet meer op kan starten. UEFI daarentegen gebruikt het GUID Partition Table (GPT) systeem en bewaart de initialisatiecode als een .
UEFI BIOS opstarten
Houd bij het afsluiten met de startknop de Shift-toets ingedrukt en selecteer de optie 'Opnieuw opstarten'. Na een tijdje verschijnt dan een blauwe interface. Start de computer opnieuw op via 'Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware' en ga naar de firmwaresetup.
Als uw computer op UEFI is gebaseerd, moet u de GPT-partitiestijl kiezen. Als uw computer op BIOS is gebaseerd, moet u de MBR-partitiestijl kiezen.
Traditioneel BIOS ondersteunt kleine partities en schijven. UEFI heeft een gedetailleerd instellingenmenu, nuttiger dan het traditionele BIOS. UEFI ondersteunt veilig opstarten, waardoor wordt voorkomen dat de pc wordt beschadigd door malware.
Om specifiek te zijn, UEFI overwint veel tekortkomingen in Legacy. Het kan een grote harde schijf van meer dan 2 TB aan, ondersteunt meer dan vier primaire partities, maakt een sneller opstartproces mogelijk en zorgt voor een veiliger opstarten.
Secure boot is een methode om een apparaat alleen te booten als software zoals het besturingssysteem cryptografisch geverifieerd wordt door de fabrikant of de verkoper. Op die manier weten gebruikers dat er niet heimelijk met het besturingssysteem is geknoeid.
GPT, GUID Partition Table, is de nieuwe standaard in vergelijking met de MBR. In vergelijking met het MBR partitioneringsschema, is het meer flexibel en heeft het een betere compatibiliteit met moderne hardware.
BIOS staat voor Basic Input Output System en is de software die ervoor zorgt dat een computer op kan starten. Daarnaast zorgt het voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Het BIOS wordt niet automatisch voorzien van een update, zoals dat voor veel andere onderdelen wel geldt.
Het BIOS (Basic Input/Output System) is een menu van je computer waarin je systeeminstellingen kunt configureren van je laptop of pc. Denk bijvoorbeeld aan de systeemtijd of de opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, et cetera). Per fabrikant verschilt hoe je in dit menu komt.
Secure Boot inschakelen
Je systeem moet de mogelijkheid hebben om de functie in te schakelen. Dit kun je controleren door in de zoekbalk 'systeeminformatie' of 'msinfo32' te tikken. Onder het kopje Systeemoverzicht is als het goed is grofweg in het midden van de lijst specificaties 'Status beveiligd opstarten' te zien.
Instellingen voor de harde schijven en cd-romdrives en de volgorde van opstarten. Instellingen voor het geheugen. Instellingen voor extra onderdelen op het moederbord, zoals geluid, usb, lan, seriële en parallelle poorten. Bekijken van temperatuursensors.
Als de pc bij het starten steeds weer in het bios-scherm komt betekent dat meestal dat er iets mis is met de hardware. Zo kan het zijn dat de drive (Hardeschijf of SSD) waarvan af windows gestart moet worden niet meer goed is, dan komt ie in de bios.
UEFI biedt nieuwe functies, waaronder een snellere start en verbeterde beveiliging. Dit vervangt het BIOS (basic input/output system).
UEFI is dus de grote opvolger van het verouderde BIOS en biedt daarmee ook diverse voordelen zoals ondersteuning, snelheid en veiligheid. Een van de nieuwe veiligheidsopties is “secure boot”.
UEFI-modus (u kunt het item selecteren en kiezen via de pijltoetsen en invoeren van toetsenbord, touchpad of muis.) Nadat u het BIOS-hulpprogramma hebt geopend, drukt u op Sneltoets [F7], of gebruikt u de cursor om op [Geavanceerde modus] ① te klikken die op het scherm wordt weergegeven.
Secure boot uitschakelen
Wil je toch het risico lopen secure boot uit te zetten, dan kan dat normaliter vanuit het uefi/bios-setupmenu. Druk hiervoor op een speciale toets tijdens het opstarten, zoals Esc, Del, F1, F2 of F12.
Secure Boot voorkomt het starten van software die door bijvoorbeeld malware is gewijzigd. Daarvoor controleert de bootbeveiliging het besturingssysteem aan de hand van een digitale handtekening en bijbehorend certificaat.
In de bioscoop is er geen minimumleeftijd, tenzij het natuurlijk gekeurd is voor 12 of 16 jaar en ouders. Kleine kinderen tot en met 2 jaar kunnen vaak gratis naar binnen, omdat ze dan op de schoot kunnen zitten.
GPT kan verwijzen naar: Generative pre-trained transformer (ChatGPT, GPT-2, GPT-3 enz.), generatieve training in software voor kunstmatige intelligentie van OpenAI. GUID Partition Table, een partitiemethode vergelijkbaar met MBR.
Als het moederbord alleen de Legacy BIOS-opstartmodus ondersteunt, moeten we u teleurstellen. Als uw computer niet de UEFI-opstartmodus ondersteunt, is het helaas niet mogelijk om Windows 10 op een GPT-schijf te installeren omdat deze een UEFI-opstartmodus vereist.
GUID Partition Table (GPT) is een standaard voor de lay-out van een partitietabel op een fysieke harde schijf. Sinds 2010 ondersteunen bijna alle besturingssystemen GPT, maar sommige hebben hier wel speciale EFI- of UEFI-firmware voor nodig, zoals Windows en Mac.