De Rode Zee is een langgerekte binnenzee gelegen tussen Azië en Afrika. De naam is afkomstig van de rode blauwwieren die af en toe in grote hoeveelheden in deze zee voorkomen waardoor het water een rode schijn kan hebben.
Het zoutpercentage van 33 procent maakt het dat mensen zonder moeite blijven drijven. De aanleg van het Rode Zee-kanaal kan ervoor zorgen dat je ook in de toekomst nog kan ronddobberen in de Dode Zee. Lees hier verder voor meer informatie.
De riffen zijn de thuisbasis van zoveel vissen, onder andere; trekkervissen, barracuda's, anemoonvissen, koraalduivels, maanvissen, murenen, juffers, vlindervissen, steenvissen, papegaaivissen, schorpioenvissen, zeenaalden en zeepaardjes.
De Rode Zee, die zich bevindt tussen Afrika en Azië, is een warm waterinlaat van de Indische Oceaan die op het diepste punt zo'n 2.000 meter/6.560 voet diep is. Het is de meest noordelijke tropische zee van het noordelijk halfrond.
In de Rode Zee komen ze in verschillende soorten voor: rifhaaien (zwartpunt- en witpuntrifhaaien – vooral de kleinere exemplaren worden gespot op het rif), verpleegsterhaaien (vaak slapend op de bodem, het liefst onder een overhang), hamerhaaien (in scholen, maar verder uit de kust) en de oceanische witpunthaai (vooral ...
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor de belangrijkste toeristische gebieden (Caïro, Luxor, de badplaatsen aan de Rode Zee en de Nijlroute tussen Luxor en Aswan) geen negatief reisadvies meer.
De Rode Zee is warm genoeg om het hele jaar door te bezoeken, met een gemiddelde watertemperatuur van 20 ° C, zelfs in december en januari. In de zomermaanden gaat dit op tot 29 ° C, waardoor de ondiepe delen van de zee zo warm zijn als badwater.
Over het algemeen komen de meeste soorten haaien in Egypte weinig voor bij de kust met uitzondering van kleine, en zeer schuwe, rifhaaitjes. In Hurghada is, vanwege de vele duikers en snorkelaars, de kans op een ontmoeting met een haai klein.
De Dode Zee ligt zo'n 429 meter onder zeeniveau, en is daarmee de laagst gelegen plek ter wereld. De Dode Zee dankt zijn naam aan de hoge concentratie zout in het water, waardoor planten en vissen er niet kunnen overleven. Het zoute water zorgt er ook voor dat mensen zonder al te veel moeite blijven drijven.
De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld. De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is. Het water in de zee verdampt, maar het zout niet.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
In de zee plassen kan mééstal geen kwaad. Maar denk voortaan wél even drie keer na voor je je blaas laat leeglopen in het zwembad... Urine bestaat voor 95% uit water. De overige vijf procent bevat o.a. chemicaliën die ook in zeewater te vinden zijn.
De Rode Zee is de jongste zee op aarde. Hij is ongeveer 6 – 8 miljoen jaar oud. De andere oceanen zijn wel 30 tot meer dan 100 miljoen jaar oud, dus de Rode Zee is nog relatief recent.
Duiken in de Dode Zee is nog niet zo gemakkelijk. De zee is uitzonderlijk zout: zo zout dat mensen erop blijven drijven. Duiken is dan ook lastig. Maar wetenschappers probeerden het toch en met succes: de Dode Zee bleek ook onder water heel bijzonder te zijn.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
s Nachts koelt het redelijk af en daalt de temperatuur met 10 tot 15 graden. Alhoewel de temperaturen in de zomer behoorlijk hoog zijn, is de warmte door de voornamelijk droge lucht, goed te verdragen.
Van alle Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee, is Marsa Alam de meest zuidelijke. Daardoor is Marsa Alam de warmste badplaats van Egypte.
De meest voorkomende haaiensoorten in Hurghada zijn de rifhaaien, de witpuntrifhaaien en de zwartpuntrifhaaien. Deze haaien worden voornamelijk in de buurt van koraalriffen en in ondiepe wateren aangetroffen.
Is snorkelen bij Egypte dus gevaarlijk? Snorkelen, zwemmen en duiken in Egypte bij Marsa Alam en Hurghada is op zich niet echt gevaarlijk zolang je de dieren maar met respect behandelt en afstand houdt. Helemaal zonder gevaar is het dus niet, er zwemmen haaien die mensen aan kunnen vallen, wat ook wel eens gebeurt.
Is Hurghada veilig? Hurghada is een veilige vakantiebestemming in Egypte en wordt elk jaar door duizenden Nederlanders het gehele jaar bezocht. De resorts in Egypte en dus ook in Hurghada worden tegenwoordig erg goed beveiligd en dus kun je hoe dan ook met een gerust gevoel van je vakantie genieten.
“In Nederland is het ongeveer elke 100 meter dieper 3,2 graden warmer. Je begint met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden. Dus op 1 kilometer diepte is het 42 graden, op 2 km diepte 74 graden, en zo verder.”
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter.
Op de bodem van de diepzee
Tot ongeveer 1.000 m diepte is er veel leven in zee: bijvoorbeeld kreeften, sponzen, koralen en koraalriffen. Langs de hellingen daar de diepzee treffen we haaien en roofvissen aan, maar op de bodem van de oceaan lijkt alles zo doods als een woestijn.