De omvormer is een kastje met aan twee kanten aansluitingen. Aan de ene kant sluit u uw 12V accu aan, de omvormer doet zijn werk en aan de andere kant wordt er 230V wisselspanning aangeboden waarop u uw elektrische apparaten kunt aansluiten.
De meeste omvormers werken via het volgende principe: de gelijkspanning (DC) wordt met behulp van een wisselrichter, die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat, omgezet in een wisselspanning (AC). Daarna wordt de wisselspanning (AC) getransformeerd naar de gewenste spanning.
Hoe lang kan een omvormer op een accu? Een 12 volt 100 Ah accu heeft dus een inhoud van 1200 watt-uur. Hij kan dus theoretisch een uur lang 1200 watt (bij 100 ampère) leveren. Of gedurende 20 uur 60 watt.
16 mm² is een uitstekende keuze. Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Als u bijvoorbeeld alleen een koelkast, verlichting en een laptop wilt aandrijven, dan is een kleine omvormer van ongeveer 300 watt waarschijnlijk voldoende.
Voor een gewoon koffiezet apparaat, een kleine waterkoker of een klein koelkastje is meestal een 1000-1200W omvormer voldoende. Wilt u wat meer apparatuur tegelijk kunnen gebruiken en ook bijvoorbeeld een magnetron kunnen aansluiten, dan gaat de keuze naar een 1700W of mogelijk een 2500W omvormer.
Stroomverbruik koelkast en vriezer
Gemiddeld gebruikt een huishouden zo'n 2.480 kWh elektriciteit per jaar. Daarvan komt zo'n 400 kWh van koelkasten en vriezers.
Omvormers tot een stroom van 2,25A mogen direct op het lichtnet worden aangesloten, via een bestaande wandcontactdoos. Bij omvormers groter dan 2,25A heeft u twee mogelijkheden. Het uitbreiden van de installatiekast met extra groepen of het zonnepaneel aansluiten via de onderverdeler ZV16.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
Van de omvormer naar de meterkast
De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Die wisselstroom loopt via een AC kabel naar de meterkast. Voor deze kabel gebruiken we waar mogelijk een bestaande leiding of een centrale kloof waar al je kabels lopen.
Doordat de omvormer batterij ready is, kan de batterij direct op de omvormer aangesloten worden, ook als u besluit deze pas op een later moment te installeren. Heeft u al een bestaande zonnepanelen installatie? Dan kunnen wij de omvormer vervangen door een bidirectionele omvormer en de thuisbatterij hierop aansluiten.
Een compacte batterij van 2,28 kWh daarentegen kan 250 dagen per jaar volledig op- en ontladen of zorgt ervoor dat je 800 kWh extra stroom kunt verbruiken onafhankelijk van het net.
Wil je die zonne-energie ook opslaan in accu's / batterijen? Dan heb je een hybride omvormer of retro fit nodig. Dit apparaat regelt of de opgewekte zonne-energie direct gebruikt moet worden, opgeslagen wordt voor een later moment of gesaldeerd wordt.
De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe slecht geventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek.
Het aansluiten van een omvormer op een accu is relatief makkelijk. Op elke accu zit een pluspool en een minpool. Op de pluspool sluit je eerst de rode kabel van de omvormer aan. Vervolgens sluit je de zwarte kabel van de omvormer aan op de minpool van de accu.
1-fase en 3-fasen omvormers voor zonnepanelen
Omvormers zijn verkrijgbaar in 1-fase en 3-fase varianten. 1-fase varianten zijn in vergelijking met 3-fase omvormers voordeliger in de aanschaf maar kennen de beperking dat ze maximaal 5750 Watt gelijktijdig mogen voeden op de hoofdzekering (anders zou deze doorsmelten).
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Hoe plaats je zonnepanelen met stekker? Je krijgt de zonnepanelen met een stekker als een makkelijk bouwpakketje. Het is vrij simpel: je plaatst het paneel op de goede plek en je steekt de stekker in het stopcontact. Dat is alles.
De beste plaats voor de omvormer is dus ergens waar het koel is, waar voldoende ruimte is, waar je niet meer dan 20 meter kabel nodig hebt, waar je geen last hebt van het geluid en waar de warmte afgevoerd kan worden. De schuur of garage zijn goede plekken, net als een onverwarmde zolder.
Micro-omvormers worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen. Ze zijn kleiner dan normale omvormers en bieden in bepaalde situaties veel voordelen ten opzichte van de grote omvormers. Een micro-inverter is namelijk in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen.
Vermogen stopcontact
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
Stiekeme slurpers
Je televisie, het klokje van je oven, je elektrische deurbel, de wasmachine en je geluidssysteem zijn voorbeelden van apparaten die stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt.
Stroomverbruik oude vriezer vs.
Stel, u heeft een vriezer van 20 jaar oud die gemiddeld 280 kWh per jaar verbruikt. Dan kunt u ervan uitgaan dat het verbruik door de jaren heen gelijk blijft. De leeftijd van uw vriezer zorgt er namelijk niet voor dat de energie-efficiëntie van uw diepvries achteruitgaat.
Het gemiddelde verbruik van een wasmachine per wasbeurt is 0,5 kWh. Op basis van het plafondtarief (Nibud), komt dit neer op € 0,20 per beurt. U kunt het verbruik van uw wasmachine per wasbeurt eenvoudig zelf berekenen. Op het energielabel staat namelijk hoeveel kWh uw wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten.