De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een meestal plotseling ontstane, ontsteking van de blindedarm.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft onder in uw buik en in uw bekken. Uw huisarts stelt u eerst vragen over uw klachten. Zoals hoe lang en waar u pijn heeft. En of u nog andere klachten heeft.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Buikvet is een belangrijke indicator van een hormonale disbalans. Als je moeite hebt om gewicht te verliezen of om het weg te houden, dan spelen hormonen meestal een rol. Je hormonen hebben controle over elk aspect van het gewichtsverlies inclusief je stofwisseling, je vetopslag en je eetlust.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Vaak zit de pijn onder in de buik of rond de navel, maar kan overal in de buik voorkomen. Zo kan de pijn ook uitstralen naar de rug of de zij. Het is niet met één vinger aan te wijzen maar bevindt zich in een wat groter gebied in de buik.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Het buikvlies of peritoneum is een epitheelweefsel dat de binnenkant van de buikholte en de buitenkant van de daarin gelegen organen bekleedt. Het buikvlies omhult de (intra)peritoneale ruimte, waarin zich een aantal spijsverteringsorganen bevindt.
Het buikvlies (peritoneum) is een vlies dat de buikholte aan de binnenkant en de buikorganen aan de buitenkant bedekt.
De pijn bij een blindedarmontsteking zit meestal rechtsonder in de buik. De pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger. U voelt zich ziek. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij deze klachten.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Gedraaide cysten. Deze cysten veroorzaken heftige pijn en moeten meteen verwijderd worden om te voorkomen dat de eierstok afsterft. Versprongen of gescheurde cysten. Deze cysten veroorzaken plotselinge pijn en bloedingen, maar een ingreep is vaak niet nodig.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Als je darmkolieken hebt, heb je last van pijnaanvallen in je bovenbuik of in de buurt van de navel. Andere symptomen zijn het gevoel van spanning in je buik (weke buik) en een opgeblazen gevoel. Als een baby een darmkoliek heeft, dan huilt deze aan één stuk door, meestal rond dezelfde tijd.
Symptomen van een acute buik
Ongeacht de oorzaak van de ontsteking in je buik, zijn de klachten bijna altijd hetzelfde: Pijn in je buik (neemt toe bij bewegen of vervoeren). Braken. Koorts.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.