Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Water draagt ook bij aan een regelmatige stoelgang, optimale spierprestaties en een heldere, jeugdig ogende huid. Als u echter niet genoeg water drinkt, kan dit uitdroging en nadelige symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, verzwakte immuniteit en een droge huid .
Je brein bestaat namelijk voor 75 procent uit water. Wanneer je uitgedroogd raakt, hebben je hersenen een tekort aan water en kun je hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in je hersenen uitzetten om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht wat achter is gebleven.
Als je te lang niets drinkt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk.
Verkrampte spieren
Wanneer je last hebt van vochttekort is je balans aangetast. Te weinig vocht zorgt weer voor een laag gehalte natrium en kalium wat weer zorgt voor pijnlijke spieren en onverwachte spastische krampen.
Snelle hartslag of hartkloppingen
Als er onvoldoende vocht in je lichaam is daalt het bloedvolume in je aderen. Je lichaam werkt dan hard om genoeg bloed naar je organen te vervoeren door de hartslag te verhogen, waardoor het bloed sneller door je lichaam wordt gepompt.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Kleine kinderen en oudere mensen hebben meer kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.
Dus als je maar een klein beetje uitgedroogd bent, hebben de hersenen tekort aan water en kan je hoofdpijn krijgen. De bloedvaten in de hersenen zetten uit om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht dat er nog wel is. Ze drukken dan tegen het hersenvlies aan en daardoor krijg je hoofdpijn.
Ons drinkwater is eigenlijk altijd helder en kleurloos. Met het juiste licht erop kan het zelfs iets blauw lijken. Zo hoort drinkwater te zijn.
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is daarom essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt fijn aan.
Voldoende water drinken, zorgt ervoor de je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor is je lichaam beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. “Vochtarm bloed”, kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
Hoeveel moet ik elke dag drinken? Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf.
Bij uitdroging verliest het lichaam meer vocht dan het binnenkrijgt. We verliezen vocht tijdens het ademhalen, zweten, plassen en bij de stoelgang. Tegelijk met vocht verdwijnen ook zouten, eiwitten en suikers die het lichaam nodig heeft.
Kun je te veel drinken? Te veel drinken is ook niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Wat gebeurt er als je 2 dagen niet drinkt? Het lichaam gaat vocht onttrekken aan de huid, die huid gaat uitdrogen, maar op korte termijn is dat niet zo belangrijk want de bedoeling van het lichaam is de circulatie op gang te houden zodat er zuurstof kan circuleren naar het lichaam. '
Degene die het ondergaat sterft na een aantal dagen aan de gevolgen van uitdroging. Dit kan tot ongeveer twee weken duren. Door de uitdroging vallen de vitale organen een voor een uit.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging. Hierdoor moet je hart harder werken en stijgt je bloeddruk.
Dit extra vocht kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid. Daarnaast kunt u last krijgen van dikke enkels, benen, vingers of buik (ook wel oedeem genoemd). Daarom is het zo belangrijk dat u zich aan de vochtbeperking houdt. Als u minder dan 1,5 liter drinkt bestaat het risico dat u uitdroogt.