In eerste instantie naar nul rond 2030. Een jaar later, in 2019, is dat door de minister bijgesteld: het doel moet al in 2022 of 2023 worden gehaald. Een deel van het
Want in het verleden zijn allerlei alternatieven opgetuigd, juist omdat er al rekening mee werd gehouden dat het gas uit Groningen niet lang meer beschikbaar zou zijn. In 2018 kondigde toenmalig minister Wiebes aan dat de gaswinning in Groningen stopt in 2022.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
De Nederlandse overheid krijgt aardgasbaten uit verschillende aardgasvelden, waarvan het Groningenveld veruit het grootste is. De gaswinning had de Nederlandse overheid tot 2018 al 417 miljard euro (omgerekend naar prijsniveau 2018) opgeleverd.
Waarom stoppen met de gaswinning in Groningen? Om het risico op aardbevingen terug te dringen en te zorgen dat het weer veiliger wordt in Groningen, heeft het kabinet in 2018 besloten de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Gaswinning in Groningen kent een lang verleden.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Oorspronkelijk was de voorraad gas in het gasveld zo'n 2.800 miljard kubieke meter, zo berekende NAM. Er is inmiddels zo'n 2.300 miljard kubieke meter gewonnen en er resteert dus nog zo'n 500 miljard kubieke meter.
Aardgas zit ongeveer drie kilometer diep onder de grond. Daar kun je niet zomaar even naartoe graven. Hoe wordt het gas dan naar boven gehaald? In Nederland zorgt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daarvoor.
Schade. Meer dan 85.000 mensen meervoudige schade hebben aan hun huis door gasbevingen. Er sinds de aardbeving van Huizinge (aug 2012) t/m 31-12-2021 in totaal 221.673 schademeldingen ingediend zijn. Er ruim 20.000 schademeldingen nog afgehandeld moeten worden (31-07-2022).
Het Groningen-gasveld bevat aardgas met een laagcalorische waarde. Daarmee wijkt het af van de meeste andere velden in de wereld. Dit komt doordat het gas een relatief groot aandeel (14%) stikstof bevat. Dit laagcalorische aardgas is de standaard geworden voor gasfornuizen en cv-ketels.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper – In onze directe buurlanden is bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent.
Gasreservoirs inmiddels met 90 procent gevuld
De gasvoorraden zijn de afgelopen maanden voortvarend aangevuld. De vulgraad in Nederland, die in 2021 bleek steken op 61,7 procent, is inmiddels gestegen tot 90,4 procent.
De tweede partij in het Gasgebouw is EBN, voor 100% eigendom van de Nederlandse Staat. EBN behartigt als aparte organisatie de belangen van de Rijksoverheid bij de gasproductie in Nederland. EBN is voor 40% eigenaar van GasTerra en heeft in de Maatschap Groningen 50% zeggenschap.
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.
1. Rusland. Rusland heeft de grootste aardgasreserves ter wereld, namelijk 47.805 miljard kubieke meter.
Waarom is besloten om de gaswinning versneld te beëindigen? In 2018 besloot de Minister van EZK om het Groningen-gasveld nog sneller dan afgesproken te sluiten, namelijk in 2022/2023 in plaats van in 2030, omdat met het stoppen van de gaswinning in Groningen de aardbevingsproblematiek bij de bron wordt aangepakt.
In het zuiden van Nederland kunnen natuurlijke aardbevingen voorkomen. Deze bevingen ontstaan door verschuivingen in het breuksysteem van de Alpen. In Nederland komen natuurlijke aardbevingen voor als gevolg van een breukensysteem. De meeste natuurlijke bevingen komen voor in Limburg.
Aardbevingsbestendig (veilig) in Groningen | Hoe staan we ervoor? 8.780 adressen voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit is 32,2 % van alle 27.256 adressen in de versterking. 3.516 adressen zijn bouwkundig versterkt.
Hoe ontstaat aardgas? Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool. De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.
De totale capaciteit in Nederland voor gasopslag is ongeveer 12,5 miljard m3. Ter vergelijk: het totale Nederlandse aardgasverbruik was in 2021 40 miljard m3 (cijfer CBS). Naast het 'werkvolume' zit er 'kussengas' in de opslagen, dat ervoor zorgt dat het gas onder druk blijft staan.
Op basis van de internationale berekeningsmethode liggen de gasreserves van Gazprom ongeveer een derde lager. In 2020 produceerde Gazprom 455 miljard m³ gas, 47 miljoen ton aardolie en 16 miljoen ton aardgascondensaat.
78,2 miljard kuub
Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee. In totaal lag het Nederlandse gasverbruik van huishoudens en bedrijven jarenlang op 40 miljard kuub, al is dat nu vanwege de hoge gasprijs teruggelopen naar zo'n 30 miljard.
met het oppompen van gas er twee aantoonbaar belangrijke redenen een is dat gas op pompen gewoon geld oplevert voor de economie hier ziet u de. opbrengsten van het gras en de totaal komt uit op zo'n. 280 miljard euro en in die zwarte lijn geeft aan hoe afhankelijk onze.
We importeren bijvoorbeeld aardgas uit Noorwegen en Rusland. Dit gebruiken we zelf of exporteren het weer naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koningrijk, België en Italië.