Als het tweede deel van een samenstelling een bijvoeglijk naamwoord is én het eerste deel geparafraseerd kan worden als 'heel erg', dan schrijven we reuze-. Dat is bij reuzeproblematisch het geval en daarom wordt het zonder tussen-n geschreven, net als reuzegraag, reuzeleuk en reuzemooi.
Als reuze de waarde van een bijvoeglijk naamwoord heeft, is het gebruikelijk om het woord vast aan het zelfstandig naamwoord te schrijven (reuzekans, reuzemop, reuzefilm, reuzefeest). Het is ook mogelijk om reuze los te schrijven zoals andere bijvoeglijke naamwoorden.
In zelfstandige naamwoorden als reuzenboom, reuzenrad, reuzenslalom, reuzenhagedis en reuzensprong schrijven we een tussen-n omdat er een duidelijk verband is met het zelfstandig naamwoord reus. Het geheel betekent telkens: 'iets van zeldzame grootte'.
Of je beide of beiden schrijft, hangt af van de vraag waarnaar het verwijst. Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden. In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.
Berensterk is niet correct gespeld. Wel correct is beresterk. We schrijven bere- als het in een bijvoeglijk naamwoord als versterkend linkerdeel wordt gebruikt met als betekenis 'heel erg'. Zie nummer 4 op de website van de Taaltelefoon.
uitzonderingsregel 8.
Ook de woorden Koninginnedag, Koninginnefeest en koninginnenacht schrijven we zonder tussen-n. Maar met tussen-n: koninginnensoep, koninginnenhapje, koninginnenrit.
Het is 'de maneschijn', want maneschijn is mannelijk.
Makkelijker gezegd: omdat het woord roos alleen het meervoud rozen heeft, op -en schrijven we rozengeur, rozenstruik, rozentuin en natuurlijk ook rozengeur. De antwoorden A en C vallen daarmee af.
wordt gebezigd om een toestand van gelukzaligheid aan te duiden; veelal in ontkennenden zin. Zie Ndl. Wdb.
Als het linkerdeel van de samenstelling Onze-Lieve-Vrouw, zon, maan of hel is, komt er geen tussen-n: Onze-Lieve-Vrouwekerk, zonneschijn, maneschijn, hellevuur.
In het Frans heet het 'potage á la Reine' en dat betekent letterlijk vertaald in het Nederlands: Koninginnesoep. Waarschijnlijk is de gedachte dat de soep een Hollandse oorsprong zou hebben, gelegen in het feit dat we al 120 jaar een vrouw als staatshoofd hebben. Dat was koningin Emma.
Spinnewiel. Het linkerdeel van het woord spinnewiel is geen zelfstandig naamwoord; het komt van het werkwoord spinnen. In dit soort gevallen zet je ook geen tussen-n.
Sommige bijvoeglijke naamwoorden hebben de betekenis 'erg' in zich, zoals bloedmooi ('erg mooi') en stokdoof ('erg doof'). Zulke woorden noem je versterkende bijvoeglijke naamwoorden.
boordevol - bijvoeglijk naamwoord uitspraak: boor-de-vol 1. vol tot aan de rand ♢ het glas was boordevol 2. er helemaal vol van ♢ dit gerecht zit boordevol gezonde vitamines Bijvoegli...
De correcte spelling is pannenkoek, met tussen-n.
Is het 'geluidhinder' of 'geluidshinder'? Beide vormen zijn goed. U schrijft een tussen-s als u die hoort. Sommigen spreken geluid(s)hinder uit met een s, anderen niet.
Soms schrijven we niet -en maar -e, bijvoorbeeld in ziektekiem, secondewijzer, zonneschijn.
Het is 'de schattebout', want schattebout is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die schattebout'.
Versteende samenstelling
Versteende samenstellingen krijgen volgens de officiële regels geen tussen-n. Andere voorbeelden zijn bruidegom, schattebout en ukkepuk.
De regel is om een 'e' te schrijven. Je schrijft een tussen-n als het eerste deel van het woord alleen een meervoud heeft dat op 'en' eindigt. Voorbeelden: Krantenbericht (meervoud: kranten)
Een samenstelling is een woord dat bestaat uit twee delen die beide ook zelfstandig kunnen voorkomen (keukentafel = keuken en tafel). Een samenstelling kan zelf ook weer het linker- of rechterdeel van een nieuwe samenstelling zijn (keukentafelgesprek, designkeukentafel).
Het meervoud van fee is 'feeën'.
Je hebt gezocht op het woord: FAILLIET.