WAALWIJK - Slagerij Van Roessel in Waalwijk is opnieuw in de prijzen gevallen. Nadat de slager al eens was uitgeroepen tot onder meer beste slager van Nederland en beste traiteur, heeft Van Roessel nu een derde plaats behaald bij de internationale slagersvakwedstrijd Confrérie.
Vroeger slachtten slagers de dieren zelf. Het doden gebeurde door met een hamer op de kop van het dier te slaan. Van dit slaan komt de naam 'slager' of 'slachter' vandaan.
Een slager is een specialist op het gebied van vlees en gevogelte. Hij of zij verwerkt het vlees en maakt het klaar voor de verkoop. Dit houdt in dat een leverancier een stuk vlees brengt en de slager verantwoordelijk is voor de bewerking, zoals snijden of malen. Denk bijvoorbeeld aan gehakt of worst.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Het gemiddelde salaris voor a slager (m/v) is € 13,41 per uur in Nederland.
'Het ziet eruit als doorregen spek zoals dat vroeger bij de slager lag, daarom ligt het bij de slager. Het is gewoon een stukje goede marketing. ' Hoe dat ooit zo is gekomen en wanneer het eerste stukje spekkoek bij een slager lag?
Slagerij van Meurs is één van de laatste zelfslachtende slagerijen in Nederland! Wat tot nu toe misschien onbekend voor u was is dat slagerij van Meurs haar vee nog steeds zelf slacht. Als één van de weinige in Nederland voldoet ons bedrijf nog aan de eisen van deze tijd.
slagerin of slageres, slagerij is vrouwlijk volgens woordenboek maar dat is alles omvattend.
“Werknemers in de voedingssector verdienen tussen de 1.700 en 2.500 euro netto. Maar als je kunt aantonen dat je een vakman of -vrouw bent die alle kneepjes kent en als bedrijfsverantwoordelijke een slagerij kan runnen, dan mag je na enkele jaren gerust op 3.500 tot 5.000 euro netto per maand rekenen.
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder." Biovlees is dus het duurste.
De slagersbranche in cijfers
Nederland telt 1.708 slagerijen (Bron: Locatus, 2021). Er zijn in Nederland nog een aantal zelfslachtende slagers, lees er meer over op onze site.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Alle schakels in de productieketen van ons vlees zijn gecertificeerd, zodat de consument zekerheid heeft over de kwaliteit van het vlees. Onze leveranciers verzamelen, verwerken en beheren alle belangrijke informatie uit de voorgaande schakels in de keten.
Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.
Dat het slachten bij de slager anno 2021 weer helemaal in opkomst zou zijn had ook Van den Heuvel nooit kunnen bedenken. “In heel Nederland zijn er nu nog rond de zestig zelfslachtende slagers over. We hebben zelfs een eigen vereniging. Vroeger slachtte elke slager zelf."
De runderen worden geboren op boerenbedrijven waar ze in alle rust en ruimte kunnen leven. De boerderijen liggen in de directe omgeving van Surhuisterveen. Om onnodige stress bij de dieren te voorkomen worden de reistijden naar de slachterij kort gehouden. Dit heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van het vlees.
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Spekkoek bakken is een leuk maar tijdrovend klusje. Het zijn dan ook niet de ingrediënten die deze koek zo duur maken wanneer je deze bij een toko koopt het is vooral de arbeidstijd die er in gaat zitten die de prijs bepaald.
Spekkoek in het Engels layered cake.
De opleiding Slager-Spekslager kan je in avondschool afronden op twee schooljaren (ofwel vier semesters).
Hoeveel verdient een Horeca Medewerker gemiddeld in Nederland? Een Horeca Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 1.950 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.660 (laag) tot € 2.245 (hoog).