Als je een biologisch keurmerk op een verpakking ziet staan, weet je dat het product voldoet aan strenge wettelijke eisen én dat de producent een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product. Biologische producten zijn vaak iets duurder, maar er wordt wel beter gezorgd voor de dieren, de aarde en jouzelf.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
De termen 'biologisch' en 'bio' zijn immers wettelijk beschermd. Bioproducten herken je aan het EU- biologo ('het groene blaadje') en de term 'biologisch' op het etiket of op de kistkaart. Bij de teelt van biologische groenten of fruit mogen in principe geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt.
Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt. Met name de groep consumenten die af en toe voor biologisch kiezen, is gegroeid.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Biologisch eten kan meer voedingsstoffen bevatten, zoals bepaalde vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevatten biologische bessen en maïs 58 procent meer antioxidanten en tot 52 procent meer vitamine C ten opzichte van de bespoten varianten.
Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.
We spreken van biologisch voedsel wanneer de producenten van voedsel zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en dierenwelzijn. Er worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt maar natuurlijke middelen.
Het voornaamste probleem is de opbrengst. Biologische boeren halen ongeveer een kwart minder opbrengst per hectare van het veld. Dat betekent dat er veel meer grond nodig is om net zoveel voedsel te produceren. Om precies te zijn: een oppervlak ter grootte van Rusland.
De biologische landbouw wordt door dierenorganisaties breed erkend als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. Zij streeft naar gezonde en weerbare dieren, die op een manier worden gehouden die zoveel mogelijk aansluit bij hun natuurlijke aard.
Er zijn wel aanwijzingen dat dierlijke bioproducten een hogere milieu-impact hebben dan niet-biologische. Dat komt omdat die dieren langer leven en meer grondstoffen (veevoeders, energie, water) nodig hebben en meer vervuiling (mest en broeikasgassen) produceren.
Doordat het voer van de dieren aangevuld wordt met biologisch voedsel, krijgen ze ook geen pesticiden binnen. Dat betekent dat je al deze schadelijke stoffen niet binnenkrijgt, wanneer je biologisch vlees eet.
Gemiddeld genomen is een bioproduct een derde duurder dan zijn gangbare variant, al zijn er wel grote verschillen tussen producten. Biologische eieren zijn soms tot twee keer zo duur, terwijl biovleesvervangers maar lichtjes duurder zijn.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.
Waarom is de biologische kip in verhouding duurder? De biologische kippen worden 2 maal zo oud als de gewone kippen. Het voer is 2 maal zo duur en ze hebben heel veel ruimte om te leven.
De Volkskrant meldt onder de kop 'Biologische kippen zijn niet gezonder' dat een aantal onderzoeksinstanties na twee jaar onderzoek tot deze conclusie is gekomen. Minister Verburg vindt dit resultaat teleurstellend, daar de vraag naar biologische kip toeneemt.
Ieder jaar is er meer vraag naar biologische producten, jaar na jaar stijgt de omzet en het aanbod, maar het marktaandeel biologisch in de supermarkt blijft steken op zo'n 3 procent. In het uitzonderlijke coronajaar 2020 was het niet anders.
Consumenten die af en toe biologische producten kopen, doen dat steeds vaker. 95,1 procent van alle huishoudens kiest bij het boodschappen doen weleens voor een biologisch alternatief.
Biofruit groeit in volle grond en wordt gevoed met dierlijke mest (van biodieren) en organische compost – zeker geen kunstmest dus. Hoewel teeltrotatie belangrijk is in bio, ligt dat voor fruit anders.