Zo'n pak keukenzout kost bij de super maar een paar kwartjes, voor 45 cent neem je een kilo mee naar huis. Waarom is ander zout dan zo duur? Himalayazout komt omgerekend op 4,95 voor een kilo, en dat kan nog flink oplopen als je de zout in een leuk potje koopt of een andere mooie verpakking.
Je kunt gewoon naar de supermarkt gaan of naar een speciaalzaak voor eten. Als je naar een delicatesse zaak gaat tref je het vaak aan in verschillende varianten. Het is dan vaak om te eten. Je kunt zeezout echter ook bij de drogisterij verkrijgen.
Gezondheidsrisico's van zout
Maar als we te veel natrium binnen krijgen ontstaat het risico op een hoge bloeddruk, wat weer de kans op hartinfarcten, beroerten en nierschade vergroot. Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander.
Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
JOZO Bewust bevat ten minste 70% minder natrium dan gewoon tafelzout. Goed voor de gezondheid – kalium en een beperkte inname van natrium helpen je bloeddruk op een normaal niveau te houden. Kalium draagt bovendien bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren.
Van bovenstaande zoutsoorten is Keltisch zeezout de beste keuze. Deze zoutsoort is onbewerkt en bevat van nature veel mineralen. Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout.
De merknaam JOZO staat voor JOdium ZOut, omdat het zout een toevoeging van Jodium had.
Chefs zullen eerder kiezen voor keukenzout. Dat heeft een iets grovere structuur. Zeezout of grof zout heeft dan weer een mildere smaak. Het is geschikt voor vrijwel alle recepten omdat het makkelijk oplost.
Waarom ons zout duurder is? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord is heel eenvoudig, de grootste reden dat ons zout meer kost dan veel andere merken, is omdat de manier waarop we het maken meer kost. Maar daar krijg je dan wel een unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.
Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Toch kan het, om verschillende redenen, zijn dat u het gebruik van een zoutvervanger overweegt. Een methode om zout (natriumchloride) te vervangen, is door andere minerale zouten te gebruiken. Voorbeelden zijn kaliumchloride (KCl), ammoniumchloride, calciumchloride, magnesiumsulfaten of mixen daarvan.
Echt een heel klein beetje, omdat er in gewone voeding te weinig jodium zit en dat is een gevaar voor de volksgezondheid. Zo'n pak keukenzout kost bij de super maar een paar kwartjes, voor 45 cent neem je een kilo mee naar huis.
1 liter zoet water weegt ongeveer 1000 gram (ofwel 1 kilo). 1 liter zout water weegt ongeveer 1024 gram (dus 1,024 kilo).
Een kilogram is gelijk aan duizend gram.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.
Deze zoutvariant wordt gewonnen uit een zoutmijn aan de voet van het Himalayagebergte in Pakistan en heeft een wat grovere korrel dan standaard keukenzout. Himalayazout bevat ijzeroxide waardoor het een roze kleur heeft. Maar verder verschilt Himalayazout niet zoveel van keukenzout of zeezout.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Een zouttekort doordat je te weinig zout binnenkrijgt via je eten komt zelden voor. Zout komt namelijk voor in veel voedingsmiddelen. Bij lage inname van zout zorgt het lichaam ervoor dat er zo weinig mogelijk natrium wordt uitgeplast. Wie erg veel en lang zweet verliest zout.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.