De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Aardappelen staan in de Schijf van Vijf. Buiten Nederland wordt de aardappel soms gezien als groente. De aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. In Nederland worden aardappelen door hun gebruik ingedeeld in hetzelfde vak als brood en granen.
Zo zien we aardappelen officieel niet als groente, maar scharen we deze onder de categorie brood- en graanproducten. We eten ontzettend veel aardappelen, maar doen dat vaak als bijgerecht voor een 'echte' groente met een stuk vlees.
De vrucht is een bes, deze kan vrij groot worden, soms wel als een klein formaat tomaat, meestal echter ruim 2 cm in diameter. Er zitten talloze zaden in de vlezige vruchten. Aan een langsdoorsnede van de vrucht is te zien hoeveel deze op een tomaat lijkt.
In Nederland staat de aardappel in de Schijf van Vijf in dezelfde groep als rijst en pasta, maar zowel qua voedingswaarde als qua gebruik zou de aardappel prima passen tussen de groenten.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Botanisch verschil tussen groenten en fruit
Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika's en puntpaprika's. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Tuinbouwkunde: tomaat is groente
Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
De aardappel (Solanum tuberosum) is een cultuurgewas, dat behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, paprika en de tabaksplant. De aardappel is een plant die in ondergrondse knollen een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Ja, knoflook is een groente. Het is een soort bol die vaak wordt gebruikt als specerij bij het koken om gerechten op smaak te brengen.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is één van de meest populaire groenten in Nederland.
Een appel is fruit, een bloemkool groente.
De meloen is eigenlijk geen fruit maar een groente, maar omdat het toch meer lijkt op een vrucht, wordt het verkocht en geconsumeerd als zachtfruit. De meloen is familie van de komkommer. Meloenen worden in veel landen in Zuid Europa verbouwd. Daarnaast groeien ze ook in de Nederlandse kassen.
Plantkundig gezien is tomaat een vrucht
Zowel groente als fruit zijn geen plantkundige termen. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht van een plant, terwijl groenten kunnen duiden op alle eetbare delen van een plant. Plantkundig gezien vallen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal onder de groenten.
Ananas is een grote vrucht. Dit fruit bestaat uit vele besjes die zijn samengegroeid. De ananas kan wel ruim 4 kilo en 30 cm lang worden!
Aubergine
Aubergines behoren niet alleen tot de noemer fruit, ze zijn ook nog eens verwant aan de familie bessen.