Sterk met een beetje melkschuim dus. Volgens de Italiaan mag je een cappuccino alleen bij het ontbijt drinken, maar wij doen het stiekem de hele dag door. Een heerlijke shot espresso, vergezeld door één deel melk en één deel melkschuim.
De basis van een goede cappuccino is espresso, of in ieder geval sterke koffie. Deze maakt een derde van je cappuccino uit. Nog eens een derde is warme melk en je maakt de cappuccino af met zacht melkschuim.
Een flat white is het sterkere zusje van de cappuccino. In dit kopje koffie worden 2 shots espresso geschonken. Daarna wordt er dunne opgeschuimde melk toegevoegd, waardoor een schuimlaagje ontstaat. Ook in deze koffie kan je met latte art spelen.
In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'. Soms wordt de naam latte ook wel gegeven aan koffie met alleen melk, zonder het melkschuim.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit? Vraag dan om een natte cappuccino of een flat white.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
De Flat White smaakt iets sterker dan een cappuccino of latte door de hoeveelheid melk. Eerst wordt een dubbele espresso gezet, waaraan ongeveer 150ml dunner opgeschuimde melk wordt toegevoegd. Wel heeft de Flat White een schuimlaagje waardoor je ook hier weer met latte art kunt spelen.
Zeer sterk
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino.
Deze Italiaanse drank is voor de meeste Nederlanders zeer bekend. Een romige koffie met een stevige laag melkschuim, in de mooiste figuren. De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
De Americano is een espresso met een beetje heet water. De optimale verdeling is 50 procent water en 50 procent koffie. Dit zorgt voor een zachte en milde smaak waardoor hij minder sterk is dan bijvoorbeeld een Espresso, Lungo of Cappuccino.
Of een koffie zacht of sterk smaakt, is dus eerder afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water.” En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is.
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, kun je dus beter gaan voor een cappuccino. Maar heb jij liever een latte macchiato? Dan moet je die om deze reden zeker niet laten staan. Af en toe zo'n lekkere koffiedrank met melk moet kunnen: het is véél te lekker om te laten staan!
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Een populaire koffiespecialiteit is een cappuccino. Bevat een cappuccino ook veel cafeïne? Een cappuccino bevat ook zo'n 65 mg cafeïne. Een kopje cappuccino heeft echter meer inhoud dan een espresso.
Een latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. Een latte macchiato wordt vaak geserveerd in een groot glas. Het begint met de melk en vervolgens wordt er espresso bij geschonken.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
De perfecte cappuccino heeft een derde espresso, een derde warme melk en een derde schuim dat in elkaar overloopt. Het schuim krijg je door stoom door de melk te blazen. Ideaal is een schuimkraag waarbij je de bellen (die er wel zijn) niet meer ziet. Helemaal glad, net als slagroom.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
Een vakkundig gemaakte cappuccino moet rijk, maar niet zuur zijn en een lichtzoete smaak hebben van de melk. En omdat de melk niet echt wordt bijgemengd, krijgt de espresso een sterkere smaak.
Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.
Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten. Omdat ze minder eenvoudig te telen zijn, zijn Arabica bonen over het algemeen prijziger dan Robusta bonene.
Light roast: de natuurlijke smaak van koffie
Deze lichte kleur is ontstaan door de bonen een korte tijd te branden. Verder is er bij deze bonen geen olielaagje aanwezig, omdat ze op een relatief lage temperatuur gebrand worden.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
De latte macchiato is een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een straffe bak. Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen.