“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
Het is namelijk, naast de matras, de meest voor de hand liggend plaats waar dieven op zoek gaan naar je geld. Andere plaatsen die niet goed zijn om je geld te bewaren zijn een put in je tuin, in een juwelenkistje op het nachtkastje of achter een schilderij.
Inbrekers kijken vaak eerst naar de makkelijkste manier: insluipen door een open deur of raam. Vooral in de zomer is deze inbraakmethode zeer geliefd. Door een open deur naar binnen gaan kost weinig moeite en het valt ook niet zo op. Naar binnen sluipen via een open raam is wat lastiger maar zeker niet onmogelijk.
Overweeg om in de achtertuin of in de buurt van de garage bewegingsgevoelige verlichting te installeren om inbrekers af te schrikken. Zorg voor geluid in huis – Zet de radio of televisie net even wat harder als je niet thuis bent. Door dit te doen lijkt het net alsof er iemand thuis is.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten. Daarna is het risico om op heterdaad betrapt te worden veel groter.
Geen inbreker in het toilet
Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid. En dat is een overtreding van de wet.
"Denk dan aan plekken waar in het algemeen minder wordt gekeken. Bijvoorbeeld de kinderkamer, het hondenhok, de binnenkant van een plantenpot of in de groenbak." Daarnaast raadt hij aan om niet alle waardevolle spullen op één plek te bewaren.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Een inbreker komt eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een 'bovenlicht') of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen. Hoe te voorkomen? Sluit deze raampjes altijd als u even weg bent of gaat slapen en plaats eventueel 1 of meer barrièrestangen.
Waarom komen inbrekers graag terug? De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe. Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.
Een inbreker wil over het algemeen geen geweld gebruiken. Maar als hij wil vluchten, als het hazepad geblokkeerd wordt, dan probeert hij zichzelf te redden. Inbrekers hebben vaak ook een koevoet, dus ergens mee slaan, kunnen ze wel."
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'.
Een inbreker loopt door de wijk en zodra hij ziet waar hij zijn gang kan gaan, slaat hij zijn slag. Inbrekers zien hun kans wanneer er een raam of deur open staat. Mocht dit niet zo het geval zijn maar kunnen ze er wel gemakkelijk door naar binnnen dan gebruiken ze een zwaar voorwerp zoals een breekijzer.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
'Maar gelukkig gebeurt het niet heel vaak. In het afgelopen jaar werden er zo'n 30.000 inbraken gemeld, waarvan 1.000 herhalingsinbraken. In 3,5% van de gevallen werden slachtoffers dus wederom de dupe van een woninginbraak. '
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht.