Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door 'wandelt' of steeds de dekens wegtrapt.
Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Dit kan veel te warm zijn voor je baby. En je kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen.
Waarom eigenlijk leg je een kindje in een slaapzak ? Verder is het slapen in een slaapzak zeker de eerste 2 jaar het veiligste. Je zorgt daarmee dat je kindje niet onder de lakentjes kan komen. Kindjes rollen minder makkelijk van rug naar buik, een kindje kan zich niet bloot woelen en kan moeilijker uit bed klimmen.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
De slaapzak mag niet te groot of te klein zijn, dat is gevaarlijk. Een slaapzak is te groot als de armsgaten en halsopening te groot zijn. Je kind kan dan in de slaapzak kruipen. Een slaapzak is te klein als je kind er alleen met kromme beentjes in kan liggen.
Bij deze temperaturen moet je denken aan een winterslaapzak (2,5 TOG) met een deken (1,5 TOG). 16-19 graden: 2,5 tot 3,0 TOG. Dit is de ideale kamertemperatuur voor je baby. Hij zal dan meestal een romper (1,00 TOG) aan hebben met een pyjamapakje (1,0 TOG) en een laken (0,2 TOG), eventueel met een dekentje (1,5 TOG).
Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is maar zelden nodig.
Een pasgeboren baby leg je op zijn rug te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die op hun buik in bed worden gelegd een grotere kans hebben te overlijden aan wiegendood. Gebruik om die reden ook geen dekbedje, maar neem een lakentje en een dekentje.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Een inbakerslaapzak is een slaapzak voor baby's die je vanaf de geboorte kunt gebruiken tot drie maanden. Voor onrustige newborns is een inbakerslaapzak of een inbakerdoek vaak een hele fijne uitkomst. De inbakerslaapzakken maken de overgang tussen inbakeren en slapen in een slaapzak ook makkelijker.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Waarom slapen ze in deze houding? Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding erg fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: “Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.” Dus daar voelt je baby zich gewoon fijn bij, alsof hij weer even terug is in je buik is.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Het antwoord is vrij simpel en stemt ook overeen met de algemene richtlijn van de AAP (American Academy of Pediatrics): in het eerste levensjaar vermijden we het gebruik van een deken in een babybed, aangezien dit nog niet veilig is voor de baby.
Dekbedden zijn niet veilig voor jonge kinderen. Een dekbed is te warm voor een baby, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Zo kan je kind oververhit raken. Daarnaast kan een dekbed niet goed en stevig ingestopt worden.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Baby's die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.
maat slaapzak 80 cm of 68/80. 12-18 maanden - lengte baby 80-90. maat slaapzak 90 cm of 86/104. 18-24 maanden - lengte baby 90-110.