De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Als mos, onkruid en het maaien van je gras een viltlaag op het gras hebben gecreëerd is het belangrijk om je gazon te verticuteren. Het verticuteren van je gazon zorgt ervoor dat mos niet het gras verdringt. Verticuteren kost voor een gazon van 100 m² tussen de € 100 en € 130.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter. 4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting.
Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Als je te kort achter elkaar verticuteert of te grondig te werk gaat, kun je het bestaande gras ernstig beschadigen. En maak je te veel ruimte tussen de graskiemen, dan bestaat de kans dat onkruid het overneemt van je gras. Houd het dus bij één tot twee keer per jaar.
Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien. Zoals we eerder al aangeven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
De verticuteermachine correct instellen
Stel de messen in zodat ze maximaal twee tot drie millimeter diep in de grasmat dringen. Verticuteer een stukje en inspecteer de diepte. Pas de instelling eventueel aan. Een erg wild gazon kan tot vier millimeter verdragen, maar dieper mag je het gras niet insnijden.
Daardoor sterft dat af en ontstaan er dorre plekken. Om dat te voorkomen moet je verticuteren: je haalt die laag weg door met messen de wortels van de mossen door te snijden. Zo komen die los. Je kunt ze dan eenvoudig met een gewone hark uit het gras verwijderen.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
TIP Verticuteer uw gazon nog eens in de zomer als er veel dode grasresten in zitten of als het gras niet goed groeit.
Stap 3: Stel de verticuteermachine af. Deze pas je aan op de dikte van de viltlaag. Kies bij een dikke viltlaag voor de diepste stand van de machine en ga bij een dunne viltlaag oppervlakkiger te werk. Stap 4: Trek met de verticuteerder rechte banen over je gazon.
Tip 2: verticuteren met een hark
Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
In droge periodes moet je het gras regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat het zaad niet uitdroogt en doodgaat. Zorg er echter voor dat de grond niet te nat wordt, anders kan het graszaad verdrinken.