Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling." Bij deze behandeling gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep, en het oorsuizen beter gaan accepteren.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Luister je veel naar muziek, neem dan regelmatig een pauze om je gehoor rust te geven. Zo kunnen de fijne haarcellen in het oor zich herstellen. Bij hard en voortdurend lawaai beschadigen de haarcellen, omdat ze onvoldoende zuurstof krijgen, aan elkaar kleven of afbreken.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts.
Als oorsuizen een begeleidend verschijnsel is, kan oorsuizen verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Meestal verdwijnt het oorsuizen echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en na behandeling van hoge bloeddruk.
Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven.
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.
Chronische stress kan dus verantwoordelijk zijn voor het verlies van uw gehoor. Het werkt ook omgekeerd. Gehoorverlies kan dus ook een duidelijke impact hebben op uw stressniveau. Leren omgaan met gehoorverlies in uw dagelijkse en sociale leven en op uw werk, kan behoorlijk vermoeiend en zorgwekkend zijn.
Bij herhaalde blootstelling aan te veel lawaai kan het oorsuizen echter blijvend worden omdat er een definitieve beschadiging in het binnenoor is opgetreden. Bij een gehoortest is deze beschadiging dan als een geluidsdip meetbaar bij 4 tot 6 kHz.
De online tinnitustest is een vragenlijst over uw gehoor die is ontworpen om aan te geven of u symptomen van gehoorverlies en/of tinnitus vertoont. Het resultaat van de test mag echter alleen worden gebruikt als richtlijn en is niet bedoeld als vervanging van een nauwkeurigere meting van uw gehoorvermogen.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
“Als je gaat kaakklemmen of je hebt nekpijn, dan kan tinnitus luider klinken. Dat kan wijzen op somatische tinnitus – tinnitus die beïnvloed is door een beweging zoals klemmen. Hou je kaken maar eens stevig op elkaar: je voelt dan een soort druk in de oren.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
Bij sommige mensen is het geluid zo sterk, dat het hinderlijk wordt. Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren.
Hoge bloeddruk en oorsuizen
Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag.
Door langdurig magnesiumgebrek wordt je bovendien gevoeliger voor bepaalde ziekten. Er zijn aanwijzingen dat kwalen zoals tinnitus (oorsuizen), migraine en spierkrampen allemaal door magnesiumtekort worden veroorzaakt.
Niet alleen verkeerde voeding, maar ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen als magnesium, zink, vitamine D en B12, kan invloed hebben op het ontstaan van tinnitus. Een stofje, dat de hersenstam extra prikkelt, is glutamaat.
Antidepressiva, antibiotica en zelfs paracetamol
Antidepressiva, bepaalde antibiotica en zelfs aspirine kunnen bij sommige mensen oorsuizen veroorzaken.
Tinnitus kunnen we niet genezen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om u te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus, zodat u er in het dagelijks leven zo min mogelijk hinder van heeft. Een van die mogelijkheden is een cursus 'omgaan met oorsuizen'. Sommige mensen vinden een maskeerhoortoestel prettig.
Voordat tinnitus ontstaat of erger wordt is er sprake van een vorm van overbelasting (stress). Deze kan op het gebied liggen van 1) gehoorverlies, 2) geringe lichamelijke belastbaarheid of 3) psychische overbelasting of door een combinatie daarvan.