Griekenland: 0,50 tot 1 euro per dag, en het liefst persoonlijk overhandigd. Turkije: omgerekend 1 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro voor roomservice. Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% - 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Fooi is feitelijk onderdeel van het salaris en door het niet te geven, benadeel je de medewerkers echt. In restaurants moet je daardoor al snel denken aan zo'n 15-20% fooi en als je slechts een drankje bestelt aan de bar geef dan een dollar extra. Taxi's zijn overigens van hetzelfde laken een pak; geef hier 20% fooi.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Geef je tussen de 5% en 10% van het bedrag als fooi dan zit je sowieso goed. Voor een lunchmenu, biertje of kop koffie wordt er echter doorgaans geen fooi gegeven. Voor taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden en bij hotel piccolos kun je een paar euro's als fooi geven indien gewenst.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
Een 'empleada/o del hogar' heeft in Spanje een uurloon van 7,55 euro, dat is minder dan de 13,50 euro in Nederland of de 13,20 euro in België. In dit geval gaat het dus om werksters of schoonmakers die minder dan 40 uur per week werken en per uur of dagen aangenomen worden.
Door het bedrag af te ronden of een paar euro extra te geven, geeft u de pizzabezorger een goed gevoel. Maar zelfs in dit geval is er geen wet die u verplicht om voor de bezorgdienst zelf te betalen. U hoeft zich dus niet verplicht te voelen om een fooi te geven als uw bestelling te laat komt.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Liever geen fooiknop. Wie wel fooi geeft bij een pinbetaling, doet dit vooral via contanten (50%). 40 procent zegt het fooibedrag er meteen bij en pint het totaal. Een aantal mensen vraagt hoe het personeel de fooi graag ontvangt.
Een fooi geven hoeft in Nederland echt niet. Dus ook niet aan die pizza-bezorger.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Volwassenen mogen nu tot 30 gram bij zich hebben in de openbare ruimte waaronder ook de eigen auto. Mensen met meer dan 30 gram wiet zijn strafbaar en ook het doorverkopen blijft illegaal mits dat gebeurd in een officieel verkooppunt.
Maak je er een tapasdiner van, houd dan rekening met ongeveer 5 tot 6 tapas gerechten per persoon als avondeten. De ene tapa vult net weer wat meer als de andere tapa. Een tapa met brood of zoiets als gefrituurde uienringen bijvoorbeeld, vult meer als een plakje ham of gehaktballetjes in tomatensaus.