Tandpasta – als de strijkzool na het afsoppen nog niet schoon is, kun je tandpasta gebruiken. Wacht tot het strijkijzer schoon is en wrijf een klein beetje tandpasta over de hele zool met een doekje of een theedoek. Verwijder de tandpasta met een vochtige spons of doek.
Laat het strijkijzer volledig opwarmen. Leg het kledingstuk plat op een strijkplank, zodat je het label eenvoudig kunt verwijderen. Bedek het label met een vel bakpapier. Strijk met ronddraaiende bewegingen en een constante druk over het bakpapier gedurende 10-15 seconden.
Onderkant strijkijzer schoonmaken met zout
De strijkzool schoonmaken kunt met zout doen. Hiermee kunt u vuil en aangebrande stofresten van de onderkant verwijderen, De strijkijzerzool schoonmaken met zout doet u door zout op vetvrij papier of een krant te strooien. Strijk hier met de warm bout overheen.
Bedek de bodem van de bak of afwasteil met de theedoek. Schenk de azijn over de theedoek, totdat de doek goed vochtig is. Zet je (stoom)strijkijzer op de doek en laat deze een half uur staan, zodat de azijn op de vlekken inwerkt. Verwijder de vlekken van de strijkzool met een vochtige microvezeldoek.
Met een föhn kreukels verwijderen
Hang het kledingstuk met kreukels op een hanger en maak het licht vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit. Houd de föhn vervolgens zo'n 5 centimeter er vanaf, zodat de stof niet te heet wordt en ga zo de kreukels te lijf. Kies voor meer delicate stoffen een lagere stand van de föhn.
Stappen handmatig ontkalken
Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met water en een scheut schoonmaakazijn. Zet het strijkijzer minimaal 4 minuten aan op de hoogste stand. Druk de stoomknop een paar keer in. Zet het strijkijzer uit en laat het water 30 minuten intrekken.
Een eenvoudige manier van ontkalken is door een gevuld waterreservoir in zijn geheel leeg te stomen boven een wasbak. Of maak een mengsel van 2 delen water en 1 deel azijn en giet dit in het waterreservoir. Zet het strijkijzer op de hoogste stand en druk een aantal keren op de stoomknop.
Meng 1 kopje water met 1 kopje (schoonmaak) azijn en giet dit in je strijkijzer. Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop. Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken. Laat je strijkijzer leeglopen en spoel verschillende keren na met schoon kraanwater.
Met ontsmettingsalcohol wordt de lijm opgelost en worden de plakband resten dus gemakkelijk verwijderd. Breng de alcohol aan op een wattenschijfje of een doek en breng dit aan op de te behandelen ondergrond.
Lijm verwijderen met pindakaas of olie
Lijmresten kun je ook verwijderen met pindakaas of olie. Pindakaas werkt goed, omdat er olie in zit. Ga je voor een olie, dan kun je olijfolie, koolzaadolie, plantaardige olie, essentiële olie (bijv. eucalyptus of tea tree olie) of lampenolie gebruiken.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Natte handdoek
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Strijkkralen versmelten met water
Je hebt tegenwoordig ook waterbeads. Dit zijn speciale strijkkralen waarbij je geen strijkijzer nodig hebt. Deze strijkkralen zijn overigens niet van HAMA. Nadat een werkje klaar is, spuit je er een beetje water overheen en blijven de kralen door het water aan elkaar plakken.
Te gebruiken typen water
Als u echter in een gebied met hard water woont, kan er snel kalkaanslag ontstaan. Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden wij u daarom aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken (u kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken).
Kalkaanslag bij een strijkijzer of stoomgenerator kan zorgen voor vlekken op je kleding. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het apparaat ongeveer elke drie maanden te ontkalken.
Uw strijkijzer kan gaan lekken of druppelen als de temperatuur te laag is ingesteld. Uw strijkijzer moet warm genoeg worden om het water te kunnen omzetten in stoom. Geef uw strijkijzer een paar minuten de tijd om op te warmen voordat u gaat strijken.
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.