Op deze dag vieren de Spanjaarden de invoering van de democratische grondwet. Wanneer deze feestdag op een zondag valt, wordt de dag verplaatst naar maandag. Dit is niet het geval in 2023. Dit jaar vieren we de Valencia Día de la Constituciónde Valencia op woensdag 6 december 2023.
6 december is een nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978, een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt.
6 januari – Epifanía del Señor
In de volksmond staat deze feestdag bekend als Driekoningen of Día de Reyes in het Spaans. De officiële naam in Spanje is echter Epifanía del Señor of Epifanie/Openbaring van de Heer in het Nederlands.
Zoals bekend komt Sinterklaas uit Spanje, maar vieren de kinderen in Spanje dat niet maar de Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen of Los Reyes Magos, de dag dat de kinderen bedolven worden onder de cadeaus en alle Spanjaarden een vrije dag hebben.
8 december staat in het teken van de Inmaculada Concepción ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wat een dogma van de Katholieke Kerk is dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september.
8 december is in Spanje nationale feestdag: Onbevlekte Ontvangenis van María. 8 december is elk jaar een nationale feestdag in Spanje waarop men normaal gesproken een vrije dag heeft om te genieten van de familie. Deze vrije dag volgt op de 6 december Día de la Constitución dag waardoor men vaak twee dagen vrij heeft.
Sint Maarten: Vrijdag, 11 november 2022. Sinterklaas: Maandag, 5 december 2022. Koninkrijksdag: Donderdag, 15 december 2022. Naturalisatiedag: Donderdag, 15 december 2022.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen. Zo'n verband lijkt inderdaad te bestaan.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
In Spanje vieren ze alleen kerst op 25 december (eerste kerstdag). Kerstavond, ofwel 'nochebuena' is wel een heel belangrijk moment waarbij ze met de hele familie samenkomen voor een traditioneel diner.
Op Dia de Navidad (kerstdag) bezoeken Spanjaarden familie, eten ze een feestmaaltijd en op sommige plaatsen krijgen kinderen cadeautjes van Papa Noel (Kerstman). De meeste kinderen krijgen hun cadeautjes echter van de Drie Koningen (Los Reyes Magos) op 6 januari. In Spanje kennen ze geen 2e kerstdag.
De 8 niet verwisselbare feestdagen voor 2022 zijn:
maandag 1 mei (Dag van de Arbeid / Día del Trabajo) dinsdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart / Asunción de la Virgen) donderdag 12 oktober (Día de Hispanidad / Fiesta Nacional de España) woensdag 1 november (Allerheiligen / Día de Todos los Santos)
Overigens worden de Fiestas de San Nicolás de Bari ook op andere plaatsen in Spanje gevierd en vaak op andere data zoals op 11, 12 en 13 september in de gemeente Fuentepiñel in de provincie Segovia in Castilla y León.
Normale winkeltijden in Spanje zijn tussen 10.00 en 14.00. Hierna volgt de siesta, een moment om gedurende de warmste periode van de dag even bij te komen, voor men weer aan het werk gaat. Let u hier dus op als u wilt gaan winkelen! Om 17.00 gaan de meeste winkels weer open tot 19.00/20.00.
Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet. Het Sinterklaasfeest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de kado's krijgen ze van de Driekoningen op 6 januari.
Wanneer een Spanjaard de telefoon opneemt, is de kans groot dat hij dit dus kort en krachtig doet. Zo hoor je vaak '¿Diga?' of '¿Dígame?' (wat zoveel betekent als 'zegt u het maar').
Spaans en Italiaans lijken erg veel op elkaar. Ze kunnen best wel wat van elkaar verstaan. Ook Portugees en Spaans..
Spanjaarden zijn een trots volk. Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Feestdag: geen recht op vrije dag
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag.
Finnen hebben de meeste feestdagen (15), gevolgd door Griekenland (12) en Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië ( 11). De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.