Tijdens het strippen doet de zorgverlener haar vinger in de vagina, rekt de baarmoedermond op, en 'stript' de vliezen los van de baarmoederwand. Hierdoor gaat je lichaam prostaglandinen aanmaken, het bevalhormoon dat een rol speelt bij het rijpen van de baarmoedermond en de aanmaak van oxytocine.
Het effect van strippen
Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn, komt de bevalling op gang. Een derde krijgt veel voorweeën en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Bij het overige deel van de vrouwen gebeurt er helemaal niks.
Strippen is niet gevaarlijk voor je kindje. De enige nadelen die aan het onderzoek zitten zijn veel harde buiken of voorwee? n hebben zonder dat je gaat bevallen en hierdoor een slecht nachtrust of een beetje bloedverlies door de aanraking van je baarmoedermond.
Of het strippen pijnlijk is, hangt af van een aantal factoren. Is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk of maar net aan? Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina.
Doordat we strippen bij een rijpe baarmoedermond (Bishop 6-7) hebben we een slagingspercentage van >90%! Dat wil zeggen dat na het strippen de bevalling in meer dan 90% van de gevallen binnen 2-24 uur op gang komt.
Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect optreden zoals echte weeën, menstruatieachtige krampen, meer harde buiken of voorweeën.
Effect van strippen
Uit onderzoek is gebleken dat strippen vanaf 41 weken bewezen zinvol is om de bevalling op gang te brengen. Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect merkbaar zijn.
Bij ongeveer een op de zeven vrouwen die wordt gestript, leidt het strippen daadwerkelijk tot de bevalling. Mocht dat zo zijn, dan krijg je binnen twintig uur weeën. Komt je bevalling niet op gang? Dan kan een verloskundige ervoor kiezen een tweede keer te strippen.
Het strippen zelf kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gebeuren en hierna mag je ook gewoon weer naar huis. Na het strippen kan het nog een aantal dagen duren voordat de weeën daadwerkelijk beginnen en strippen is helaas nooit een garantie dat de bevalling echt op gang wordt gebracht.
Als er 1 cm of meer ontsluiting is, kunnen we bij de vliezen komen en kunnen we strippen. Bij het strippen komen hormonen vrij die ervoor kunnen zorgen dat de bevalling op gang komt. Als er dus geen ontsluiting is kunnen we ook niet strippen.
Wanneer je niet bent bevallen na het strippen, is het mogelijk om het strippen na 2 dagen nogmaals te herhalen tot je bevallen bent of 42 weken zwanger bent. Vanaf 42 weken wordt je overgedragen aan de gynaecoloog om de bevalling in te leiden.
Vóór 3 cm ontsluiting kan de ontsluiting dagen of weken duren. Dit is niet bijzonder verontrustend. Het is heel goed mogelijk dat de baarmoederhals bij 35 weken amenorroe iets tot 1 vinger opengaat en dan besluit helemaal niet meer te bewegen tot 37 weken amenorroe.
Een andere mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is “strippen”. De verloskundige of gynaecoloog maakt dan met de vingers tijdens het toucher de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan onaangenaam voelen en gepaard gaan met bloederig slijmverlies.
Als je binnen 20 uur geen weeën krijgt dan heeft het strippen geen effect gehad. Wel kan het strippen ervoor zorgen dat de rijping van de baarmoedermond versneld wordt. Overigens kan het strippen dan een aantal dagen later nog eens herhaald worden. Het strippen kunnen we doen tijdens de gewone zwangerschapscontrole.
Strippen is niet verplicht. Je mag en kunt dus ook gewoon afwachten.
Kinderen die werden geboren na een inleiding, hadden op korte termijn vaker asfyxie, ademhalingsproblemen en reanimaties dan spontaan geboren kinderen. Op langere termijn zagen de onderzoekers dat deze kinderen vaker worden opgenomen voor infecties.
Om te kunnen strippen, brengt de verloskundige één of twee vingers in je vagina in. Hiermee maakt ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen rond het hoofdje van je baby. Zo scheidt ze de vliezen rondom de baarmoedermond van de baarmoederwand. Je moet hiervoor wel al een beetje ontsluiting hebben.
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen.
Om te bepalen of de bevalling al op gang is gekomen gaat de verloskundige toucheren. Bij het toucheren brengt de verloskundige twee vingers naar binnen. Hierbij worden handschoenen en glijmiddel gebruikt. Dit is gebeurt alleen met jouw toestemming; je kunt toucheren dus ook weigeren als barende.
Vanaf 40 weken zwangerschap zullen we je aanbieden om te strippen. Het is namelijk bewezen dat strippen de kans verkleint dat je 42 weken zwanger bent. Gemiddeld beval je door het strippen 1 dag eerder dan anders. Strippen heeft geen invloed op de rest van de bevalling.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
Als je tussen de 40 en 41 weken zwangerschap bij ons op controle komt, dan vragen we of je gestript wilt worden. In principe kan elke zwangere gestript worden, of het nu de eerste, tweede of volgende zwangerschap is.
Samenspel van hormonen
Een bevalling begint pas als het lichaam er klaar voor is. Dit is een kwestie van tijd, maar vooral ook van alle hormonen in balans. We kunnen hier weinig aan sturen. Het is nog niet precies bekend wat een bevalling precies doet beginnen.
De slijmprop kan in één keer loskomen, maar ook in stukjes. In dat laatste geval merken vrouwen niet eens op dat ze deze slijmprop zijn verloren. Als je de slijmprop verliest kun je ook wat helderrood bloedverlies hebben. Dit is afkomstig uit de baarmoedermond.