Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Van belang is ook om te weten wat voor soort ondergrond u heeft en of er eventuele hoogteverschillen in de vloer zijn. Wanneer u een heel vlakke vloer zonder oneffenheden heeft, kunt u volstaan met een dunnere ondervloer. Heeft u echter een vloer met veel oneffenheden, dan is een dikkere ondervloer noodzakelijk.
Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een ondervloer voor laminaat die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er apart bijgekocht worden.
Folie onder laminaat leggen
Dit speciale folie onder een laminaatvloer heeft als voornaamste functie om de grond- of basisvloer te beschermen. Een folie wordt ook weleens een ondervloer genoemd en is eigenlijk niet meer dan een soort mat die je tussen de basisvloer en het laminaat legt.
Wanneer je je nieuwe laminaatvloer hebt gelegd kun je er gelijk op lopen.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Kort samengevat kunt u laminaat doorleggen in meerdere kamers, mede afhankelijk van het aantal strekkende meters. Echter, om achteraf problemen te voorkomen adviseren we u om uitzettingsvoegen en overgangsprofielen te gebruiken. Dan weet u zeker dat het goed komt!
Water en laminaat, geen goede combinatie
Laminaatvloeren zullen, wanneer deze in contact komen met vocht, het vocht namelijk opzuigen en hierdoor gaan uitzetten. In veel gevallen is er voor dit uitzetten echter geen ruimte. Om deze reden zal het laminaat gaan opbollen of zichzelf zelfs kapot drukken.
Legrichting laminaat: lichtinval
Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect. De lengterichting laat de ruimte langer en groter lijken.
Nadat je nieuwe vloer geacclimatiseerd is, is het tijd om te leggen. Waarbij het dus belangrijk is om ruimte te laten tussen de vloer en de muur/plinten, zodat het hout eventueel kan uitzetten mocht het klimaat in de kamer veranderen.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Beton heeft een ruw oppervlak en is niet geschikt om direct een PVC of laminaatvloer op te plaatsen.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze.
De groene ondervloer platen, vaak 7 mm dik, zijn vaak onder laminaatvloeren te vinden en dat is niet zo gek. De ondervloer platen zijn eenvoudig om te leggen, is een goedkope ondervloer, heeft een egaliserende werking en is ook nog heel milieuvriendelijk.
Als je een ondervloer zoekt voor je laminaat, parket of PVC vloer, moet je met een aantal punten rekening houden: Hoeveel geluidsisolatie wil je? Hoe meer geluidsisolatie, hoe minder je de voetstappen op de vloer hoort in de ruimte zelf en op de verdieping er onder.
Gemiddeld kunt u verwachten dat u tussen € 5 en € 25 per vierkante meter betaalt om de ondervloer in uw huis te vervangen. De prijs die u betaalt, hangt af van waar de ondervloer zich bevindt, de gebruikte materialen en of de vloerenlegger de vloer al dan niet rond muren installeert.
Laminaat leggen duurt, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van een ruimte, meestal 1 dag. Het leggen van laminaat is op zichzelf geen tijdrovende klus, maar het doorleggen en afzagen van de planken kan wel veel tijd kosten.
Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen.
Door het laminaat goed te laten acclimatiseren voorkomt u de kans dat het laminaat gaat opbollen, omhoog komt en uit gaat zetten nadat uw het laminaat heeft gelegd. Het is sterk aan te raden om het laminaat minimaal 24 tot 48 uur te laten acclimatiseren voordat het laminaat gelegd wordt.
Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor het leggen en de aanschaf van je PVC vloer, maar ook voor de installatie van je vloerverwarming.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
Leg de planken op minimaal 50 cm afstand van de muur. Zet de pakketten niet schuin tegen de muur, maar leg het laminaat plat op de grond. Zo voorkom je dat de planken kromtrekken.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
Er is echter een uitzettingscoëfficiënt waar je gebruik van kunt maken om er achter te komen met hoeveel speling je te maken krijgt. Dit is berekent op ongeveer 2 mm per meter. Wanneer je dus een laminaatvloer hebt van 10 meter, is de uitzettingsvoeg van laminaat ongeveer 20 mm.