Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Gebruik geen metaal, aluminium of andere geleidende materialen in je magnetron. Uitgezonderd zijn de combimagnetrons waarvan onderdelen zoals zijrekjes, het draaiplateau, of het grillrooster mogelijk van dit materiaal zijn.
Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De zijrekken hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden. Gebruik de magnetronfunctie niet als de ovenruimte leeg is.
Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron. Wees wel voorzichtig; na het opwarmen van je maaltijd is ook de lepel erg heet.
Daarnaast hebben combimagnetrons of combi-ovens vaak metalen roosters of bakplaten. Deze zijn speciaal voor de magnetron gemaakt en hebben een coating die ervoor zorgt dat ze in de magnetron kunnen. Gebruik dus alleen de originele metalen roosters die bij het apparaat zaten toen je het kocht.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Aluminiumfolie mag niet in de magnetron, omdat er door conductiviteit vrijwel altijd vonken ontstaan. Folie mag hierom absoluut niet in een magnetron worden verwarmd. Gebruik in plaats hiervan de grill- of ovenstand van een combi-magnetron.
Deze aluminium bakjes zijn geschikt voor gebruik in de oven. Ze zijn NIET geschikt voor het gebruik in magnetrons.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Gebruik daarom geen metalen servies of bestek in de magnetron. Ook aluminiumfolie en servies met randen van metaal(verf) kunnen vonken veroorzaken. Er zijn wel magnetrons met een metalen binnenkant of metalen accessoires. Maar deze zijn speciaal zo gemaakt dat er geen vonken ontstaan.
- Vonken kunnen ontstaan als het vermogen, tijd, gewicht of soort voedsel niet juist worden ingesteld. - Niet verwijderde voedselresten kunnen vonken veroorzaken. Reinig daarom het apparaat na ieder gebruik. - Er is een item van metaal geplaatst of iets wat metaal bevat.
Het is gebruikelijk te kiezen voor metalen mallen van staal en aluminium, omdat die garanderen dat het voedsel goed kan garen en de bak niet wordt beschadigd. Er zijn echter mallen die in de oven kunnen, gemaakt van andere materialen dan metaal.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
In principe kan elk glas in de magnetron.
Tenzij het plastic is voorzien van een magnetron-veilig icoon, mag plastic niet in de magnetron worden opgewarmd. Hitte kan ervoor zorgen dat BPAs en ftalaten uit het plastic in het voedsel kunnen doorlekken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook kan het plastic smelten tijdens het verhitten.
Het is belangrijk om eerst te controleren of het microgolf vermogen goed is bepaald, dat de gebruikte gerechten geen speciale hittebestendige eigenschappen hebben en dat het voedsel geschikt is voor de magnetron, dit om spontane voedsel explosies of verbranding te voorkomen bij het pakken van de schaal.
Simpel, maar zó effectief: leg een stukje bakpapier over je prakkie in de magnetron om te voorkomen dat je spaghetti bolognese alle hoeken van het apparaat ziet en jij uiteindelijk na het eten alles staat schoon te schrobben. Want dáár zit niemand op te wachten, toch?
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.