Heeft u geen afspraken gemaakt, dan is het geld op de en/of-rekening niet gemeenschappelijk maar blijft het geld van wie het afkomstig is (of voor wie het op de rekening is gestort). U kunt wel afspreken dat het geld dat op een en/of-rekening staat en wat daarop in de toekomst wordt gestort van u samen zal zijn.
De gemeenschappelijke rekening zal ook steeds blijven staan op naam van de langstlevende. Het probleem stelt zich echter wanneer ook de tweede echtgenoot overlijdt. Dan zal de rekening opnieuw worden meegerekend in de nalatenschap. Bijgevolg zullen de kinderen tweemaal erfbelasting moeten betalen op hetzelfde bedrag.
Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.
Het deposito is persoonsgebonden en wordt alleen bij het overlijden van de deelnemer vrijgegeven. Het geld kan alleen voor de uitvaart gebruikt worden. Dit is wettelijk zo bepaald.
Bij een overlijden worden de (gemeenschappelijke) rekeningen van een overledene geblokkeerd. Het kan maanden duren vooraleer banken die rekeningen weer vrijgeven. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen die De Inspecteur ontvangt.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
De erfgenamen bepalen samen wat er met het geld op de rekening gebeurt. Het geld op de rekening wordt overgeboekt door bijvoorbeeld de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. De rekening wordt opgeheven.
De rekeninghouders moeten met elkaar afspreken waarvoor de rekening wordt gebruikt. De rekeninghouders zijn samen verantwoordelijk voor de rekening, dus ook bij roodstand. De rekeninghouders kunnen onenigheid krijgen over uitgaven en opnames die van de rekening zijn gedaan. Een rekeninghouder kan de rekening opzeggen.
Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
De akte van overlijden is ook nodig om geld opnemen overledene legaal te maken; Een verklaring van erfrecht met daarin gesteld wie de erfgenamen zijn. Dit is niet altijd verplicht, maar kan geen kwaad om aan te vragen.
Beide rekeninghouders kunnen geld op de rekening storten of er geld vanaf halen, echter alleen met toestemming van de andere rekeninghouder(s). Hierin verschilt de en/en rekening van de en/of rekening, waar voor transacties geen toestemming van de andere rekeninghouder nodig is.
Hoe je een en/of-rekening op 1 naam zet, is afhankelijk van de reden. Bij een scheiding moeten bijvoorbeeld beide rekeninghouders tekenen. Bij sommige banken moet je hiervoor langskomen op kantoor, bij andere regel je dit via internetbankieren.
Zo blijkt dat een rekening voor drie of meer personen bij de meeste banken niet mogelijk is. Je kunt vaak wel een gemachtigde toevoegen, maar dat is geen rekeninghouder.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Denk aan het uitzoeken en mogelijk opzeggen van verzekeringen, het regelen van de verklaring van erfrecht en het aanvragen van eventuele uitkeringen. Maar vergeet ook de kleinere dingen niet, zoals abonnementen opzeggen, het paspoort inleveren en eventuele zorg aanvragen.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Een ervenrekening is vaak de rekening van de overledene. Na het overlijden blokkeert de bank de rekening van de overledene (bekijk het beleid per bank>>>). Na het overleggen van een verklaring van erfrecht wordt deze rekening op naam gezet van erven van de overledene.
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Na het overlijden van een dierbare zal de notaris contact opnemen met de erfgenamen. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De notaris zal de erfgenamen uitnodigen voor een gesprek waarin de erfenis wordt besproken.
De kosten van een uitvaart komen ten laste van de erfenis. Dat betekent dat als er een positieve erfenis is, de kosten van de uitvaart daaruit betaald kunnen worden. Is er een negatieve erfenis - met andere woorden zijn er schulden - dan maken de kosten van de uitvaart onderdeel uit van de te erven schulden.