Kaas mag alleen gegeten worden, net als wijn en brood, als het door een jood is gemaakt. Het voor de kaasbereiding gebruikte stremsel, afkomstig van de lebmaag van een kalf, wordt niet als vlees gezien, en mag daarom aan de melk worden toegevoegd om het te laten stremmen. Bier mag van alle merken gedronken worden.
Alle planten en zuiver plantaardige producten zijn koosjer. Alleen zoogdieren die gespleten hoeven hebben en herkauwen, zijn geschikt voor consumptie, mits zij op rituele wijze geslacht zijn. Dus wel: rund, schaap, geit en hert. Maar niet: kameel, varken, paard of haas.
Tevens dient het voedsel bereid te worden volgens de geschriften van de Thora, de Joodse wet. Dit wordt ook wel Halacha genoemd. De grondstoffen die gebruikt worden voor een product, dienen ook koosjer te zijn. Voorbeelden van grondstoffen die koosjer zijn, zijn melk, groenten en granen.
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd worden door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Dat geldt niet alleen voor geslachte dieren en het vlees daarvan, maar ook voor producten als brood en boter.
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Koosjere wijn is wijn die aan de joodse spijswetten voldoet. Orthodoxe joden drinken alleen deze koosjere wijnsoort.
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht. Religieuze joden eten voedsel dat 'koosjer' wordt genoemd.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Na 1630 zijn er twee groepen Joden in Nederland, de Sefardische en de Asjkenazische.
De Nederlandse kasjroetlijst voor chocolade- en kruidnootproducten is per direct aangepast omdat pure en melk chocolade niet meer standaard als kosjer kan worden beschouwd.
Koshere wijn wordt gezien als het 'geschenk van God' en is bedoeld voor het Joodse volk tijdens bijzondere en heilige momenten. Wijn is alleen kosher wanneer er geen niet- orthodoxe Joodse mensen in aanraking zijn gekomen met de wijn; van de productie tot aan het uitschenken.
Het woord koosjer betekent 'toegestaan'. Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet.
Dankzij zijn getuigenis weten we dat de kwartels uit de pluimveehouderij allemaal kosjer zijn.
Koosjer voedsel is voedsel dat binnen het jodendom als rein wordt beschouwd. Halal voedsel is voedsel dat binnen de islam als rein wordt beschouwd. Doordat de regels met betrekking tot koosjer voedsel strenger zijn, is het voor moslims toegestaan om koosjer voedsel te eten.
Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Doordat de spijswetten van het jodendom net wat strenger zijn dan die van de islam, geldt: In principe is alles wat koosjer is, ook halal. Er is één uitzondering: alcohol. Er bestaat namelijk wel koosjere wijn, maar alcohol is nooit halal.
Antwoord: Om het keppeltje (kipa in het Hebreeuws en jarmoelke in het Jiddisch) op z'n plek te houden, wordt een speciaal klemmetje gebruikt. Iemand met een volkomen kaal hoofd heeft hier natuurlijk niets aan. Voorzover ons bekend, wordt er niet zoiets als zelfklevend band gebruikt!
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Tegenwoordig heeft het Joodse volk geen koningen meer, maar nog wel rabbijnen. Elke joodse gemeenschap heeft een rabbijn. Rabbijn betekent letterlijk leraar. Een rabbijn leert mensen over het geloof, geeft raad en weet alles over de joodse tradities en de regels van het jodendom.
Onder andere vegan sprits, fourré koeken, smarties, gummibeertjes, jelly beans, kleurendrop en gewone drop.
De joden moesten plotseling vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Ze namen platte, ongezuurde broden mee: matzes. Met Pesach mag er daarom niets in huis zijn dat gist of zuurdesem bevat. Geen brood, geen koekjes en bijvoorbeeld ook geen bier.
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd met diverse soorten kaas. Vis wordt echter als parwe (neutraal) beschouwd en is toegestaan bij een zuivelmaaltijd. Haring, sardines en zalm zijn veelvoorkomende onderdelen van het Israëlisch ontbijt. Daarnaast zijn ook eigerechten populair.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Er zijn ook regels voor vegetarisch eten: groente, fruit en granen mogen geen insecten bevatten, kaas moet worden gemaakt onder rabbinaal toezicht en wijn moet een koosjer-certificaat hebben.